by dimitris

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

2 μανιφέστο. Εκμετάλλευση

Tourlida

[Το μανιφέστο είναι ένα εμπειρικό κείμενο που γράφεται από έναν πολίτη και αναπτύσσεται στο blog Διακήρυξη για μία άλλη Ελλάδα,για μία άλλη Ευρώπη. και η σελίδα του στο facebook Manifesto for another Greece, for another Europe
Τα κείμενα δεν έχουν συζητηθεί, έτσι μπορούν να φαίνονται απλοϊκά, ή μερικές προτάσεις να είναι τραβηγμένες, θα επιχειρηθεί να μπει μια τάξη για να ανοίξει μια συζήτηση με όποιον επιθυμεί.
Οι επιμέρους προτάσεις είναι ενδεικτικές, μπορούν να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν.
Δεν χρειάζεται φυσικά να συμφωνεί κάποιος σε όλα, αλλά να συμφωνεί  με τους ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς θεσμούς (inclusive institutions), την κυριαρχία του νόμου (κράτος δικαίου, rule of law), να αντιλαμβάνεται την εκμετάλλευση που προέρχεται από τις μόνιμες θέσεις εργασίας και την αξία των εμπορευσίμων δραστηριοτήτων.
Για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τους θεσμούς
More on the extractive/inclusive debate
Για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τους θεσμούς στην Ελλάδα
Οι θεσμικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Αριστείδης Χατζής
Το μανιφέστο αποδέχεται την θεωρία για την εξέλιξη των θεσμών από τους Acemoglu Robinson, από την ιστορική περίοδο μέχρι σήμερα.
Για να μάθετε τι είναι η κυριαρχία του νόμου (κράτος δικαίου) Rule of law
Τι θεωρητικά προαπαιτούμενα έχει το μανιφέστο
Το μανιφέστο δεν έχει προαπαιτούμενα ωστόσο είναι σημαντικό να μπορεί να καταλάβει κάποιος τους θεσμούς, την εκμετάλλευση των μόνιμων θέσεων εργασίας και τις εμπορεύσιμες δραστηριότητες.
Το μανιφέστο στηρίζεται σε τρία βιβλία, που ξεκαθαρίζουν τα παραπάνω θέματα
"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" Acemoglu - Robinson,
"ο δρόμος προς την δουλεία" Hayek
"το αόρατο ρήγμα" Αρίστος Δοξιάδης.]


Πως προσδιορίζεται η εκμετάλλευση

Ο προσδιορισμός της εκμετάλλευσης στις σύγχρονες κοινωνίες φαίνεται να είναι δύσκολη υπόθεση και παραπλανητική.

Την εποχή της φεουδαρχίας ήταν εύκολο να οριστεί η εκμετάλλευση, σήμερα όμως τα πράγματα φαίνονται μπερδεμένα, ποιος είναι ο εκμεταλλευτής και ποιος ο εκμεταλλευόμενος?

Η θεωρία της εξέλιξης των θεσμών των Acemoglu - Robinson μεταφέρει την αναζήτηση από τα άτομα υποκείμενα της εκμετάλλευσης και την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, στους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς, δηλαδή στους κανόνες που διέπουν την σχέση μεταξύ των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων.

Για τον χαρακτηρισμό των πολιτικών και οικονομικών θεσμών στα απολυταρχικά καθεστώτα οι Acemoglu Robinson δημιούργησαν τον όρο:
 extractive institutions: (κλειστοί) εκμεταλλευτικοί θεσμοί.
[στην Ελλάδα μεταφράστηκαν με τον όρο κλειστοί, αναφέρονται ακόμα σαν αρπαχτικοί θεσμοί]

Για τους θεσμούς που δίνουν δυνατότητα σε κάποιους από τους αποκλεισμένους να συμμετέχουν περισσότερο στην παραγωγή και διανομή πλούτου και στον επιμερισμό της πολιτικής εξουσίας οι Acemoglu Robinson δημιούργησαν τον όρο:
 inclusive institutions: (ανοιχτοί) συμμετοχικοί θεσμοί
[στην Ελλάδα μεταφράστηκαν με τον όρο ανοιχτοί, η ουσία της έννοιας είναι οι θεσμοί που είναι ανοιχτοί στην συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς]

Το μανιφέστο προτείνει δυο καλύτερους όρους για τον χαρακτηρισμό των οικονομικών και πολιτικών θεσμών στις δημοκρατίες, που βοηθούν στην ακριβή περιγραφή τους και την κατανόησή τους.

inclusive institutions: ανοιχτοί δυνητικά συμμετοχικοί θεσμοί: potential participatory institutions
(potential) extractive institutions: κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί θεσμοί

Στην Ελλάδα ο όρος συμμετοχικός συνδέεται με την καθολική συμμετοχή όλων, οι θεσμοί όμως που ιστορικά έχουν σημασία είναι αυτοί που επιτρέπουν την δυνητική συμμετοχή όλων σε οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες.

Η καθολική συμμετοχή όλων σε κάθε διαδικασία ή δραστηριότητα είναι ουτοπική σύλληψη χωρίς πραγματική αξία.

Αντίθετα η δυνητική συμμετοχικότητα συνδέεται με δυο όρους: να έχει ενδιαφέρον και να μπορεί το κάθε άτομο και κάθε οργανισμός να συμμετέχει σε μια διαδικασία.

Οι ανοιχτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί δημιουργούν την μικρότερη εκμετάλλευση.
Η παραγωγή πλούτου και η διανομή του γίνεται σε ανοιχτές δυνητικά συμμετοχικές αγορές εργασίας και κεφαλαίου.

Δυνητικά συμμετοχική αγορά εργασίας σημαίνει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που εξυπηρετούν ένα σκοπό σε έναν οργανισμό, μπορούν να διεκδικηθούν από όλους όσους έχουν το ενδιαφέρον και τα προσόντα να τις διεκδικήσουν, χωρίς περιορισμό.

Δυνητικά συμμετοχική αγορά κεφαλαίου σημαίνει ότι κάθε μικρός ή μεγάλος επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε οποιοδήποτε νόμιμη επένδυση, ή να διεκδικήσει την ανάληψη έργων και την παροχή υπηρεσιών, χωρίς περιορισμό από το κράτος και χωρίς το κράτος να ευνοεί εγχώρια και διαπλεκόμενα με τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες κεφάλαια.

Δυνητικά συμμετοχική κρατική αγορά σημαίνει ότι το κράτος κάνει έργα και αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες, με ανοιχτούς διαγωνισμούς στους οποίους ο καθένας που επιθυμεί και μπορεί καταθέτει προσφορές.
Το κράτος μπορεί να θέτει σαν περιορισμό τα έργα, οι υπηρεσίες και τα αγαθά που αγοράζει να γίνονται από νόμιμους αξιοπρεπώς πληρωμένους εργαζόμενους.
Το κράτος πρέπει να έχει και ένα μηχανισμό ελέγχου ώστε τα έργα, οι υπηρεσίες και τα αγαθά καλύπτουν τις συμφωνημένες προδιαγραφές.
Δυνητικά συμμετοχική κρατική αγορά σημαίνει ακόμα ότι οι περισσότερες κρατικές θέσεις εργασίας είναι μη μόνιμες.

Οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί δημιουργούν την μεγαλύτερη εκμετάλλευση.
Η παραγωγή πλούτου και η διανομή του γίνεται σε κλειστές δυνητικά εκμεταλλευτικές αγορές εργασίας και κεφαλαίου.

Όχι όλοι, αλλά αρκετοί από τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους δικαστικούς, τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διασυνδέονται σε ένα δίκτυο όπου ευδοκιμεί η μίζα, η διαφθορά, οι πελατειακές και συντεχνιακές εξυπηρετήσεις.

Στην Ελλάδα ο όρος εκμεταλλευτικός συνδέεται με το μεγάλο κεφάλαιο που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Η σύνδεση είναι αυθαίρετη και παραπλανητική.
Ο εκμεταλλευόμενος δεν είναι πάντα ο εργαζόμενος, ο οποίος αρκετές φορές ηθελημένα ή αθέλητα μπορεί να είναι και εκμεταλλευτής.

Αυτός είναι ο λόγος που το μανιφέστο αντί του απόλυτου όρου εκμεταλλευτικός θεσμός (που έχει απόλυτη ισχύ σε ολοκληρωτικά καθεστώτα) προτιμά για τις δημοκρατίες τον όρο κλειστός δυνητικά εκμεταλλευτικός θεσμός.

Για παράδειγμα η μονιμότητα στην εργασία είναι ένας κλειστός δυνητικά εκμεταλλευτικός θεσμός.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλοι οι μόνιμοι, εκμεταλλευτές των πολιτών που τους πληρώνουν με τους φόρους.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποσοστό μόνιμων εργαζόμενων που εργάζονται με το παραπάνω για να καλύψουν τις ανάγκες της θέσης τους. Άρα δεν μπορούμε να ονομάσουμε αυτούς τους ανθρώπους εκμεταλλευτές.

Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, υπάρχει ένα άλλο ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιεί την μονιμότητα της θέσης του για να πλουτίζει μέσα από ένα πλαίσιο άτυπων θεσμών, (όπως το "φακελάκι", η παραπαιδεία από καθηγητές που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία, το "γρηγορόσιμο", μικρές και μεγάλες μίζες από ανάθεση έργων, ...) αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ονομασθούν εκμεταλλευτές που χρησιμοποιούν την μονιμότητα της θέσης τους για να πλουτίζουν παράνομα.

[Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό μόνιμων εργαζομένων που είναι αδιάφοροι για τις υποχρεώσεις της θέσης τους.]

Το μανιφέστο προσπαθεί να θέσει τους διαφορετικούς τύπους εκμετάλλευσης ή δυνητικής εκμετάλλευσης και όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει ή να διορθώσει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευε ότι ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα δανεισμού χωρίς έλεγχο.

Μετά την πρόταση του Wolfgang Schäuble για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Three days that saved the euro) και την απόρριψή της από την πλειοψηφία των Ελλήνων, ένα νέο μαθηματικό δεδομένο μπαίνει στην επίγνωση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού:

Το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δανειστεί (εκτός για διακανονισμούς υπαρχόντων χρεών), ούτε από τις αγορές, ούτε από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε από άλλες χώρες.

Κάθε ευρώ που δίνει το κράτος για μισθούς, συντάξεις, μίζες, υπερκέρδη, ... κάθε ευρώ που χάνει το κράτος από φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή με ευνοϊκές ρυθμίσεις, ... θα πρέπει να πληρωθεί ουσιαστικά με φόρους που συλλέγονται από την κοινωνία των πολιτών.

Τα προνόμια και τα κεκτημένα των προνομιούχων, χρηματοδοτούνται από τους μη προνομιούχους φίλους, συγγενείς και γνωστούς.

Το μανιφέστο βλέπει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης ισότιμα ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.
Το άθροισμα πολλών μικρών εκμεταλλεύσεων συνιστά μια μεγάλη εκμετάλλευση.

Κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά εργασίας

"Προστατευτισμός (ή πελατειακές σχέσεις), είναι η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών για πολιτική υποστήριξη, που συχνά περιλαμβάνει μια υπονοούμενη ή ρητή εξαρτώμενη συναλλαγή. Είναι ένα πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο του οποίου είναι μια ασύμμετρη σχέση μεταξύ ομάδων πολιτικών παραγόντων που περιγράφονται σαν προστάτες και πελάτες και πολιτικά κόμματα. Ο Richard Graham έχει ορίσει τις πελατειακές σχέσεις σαν ένα σύνολο δράσεων βασισμένων στην αρχή πάρε από εκεί, δώσε εδώ, με την πρακτική που επιτρέπει και στους πελάτες και στους προστάτες να κερδίζουν πλεονέκτημα από την υποστήριξη του άλλου. Επιπλέον οι πελατειακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από συστήματα ανταλλαγής όπου οι ψηφοφόροι εμπορεύονται την πολιτική υποστήριξη  για διάφορα αποτελέσματα της δημόσιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων."
(σε ελεύθερη μετάφραση από Clientelism)
προστατευτισμός: Ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο εξαρτάται από τις σχέσεις προστασίας (πατρωνίας)  clientelism,
πατρωνία είναι η οικονομική ή άλλη υποστήριξη σε ένα πρόσωπο.

Οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα έχουν στενή σχέση με την αγορά εργασίας, που δεν είναι ανοικτή δυνητικά συμμετοχική αλλά κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική.

Κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά εργασίας εργασίας σημαίνει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που εξυπηρετούν ένα σκοπό σε έναν οργανισμό, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από όλους όσους έχουν το ενδιαφέρον και τα προσόντα να τις διεκδικήσουν.
Κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά εργασίας σημαίνει:

1 μονιμότητα ή προστασία αυτών που κατέχουν τις καλές θέσεις εργασίας

2 οι καλές θέσεις εργασίας συνδέονται με αυξημένες αποδοχές και δικαιώματα σε σχέση με τις κακές θέσεις εργασίας (εξωτερικά συνεργεία, έκτακτοι υπάλληλοι) για την ίδια εργασία στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

3 στις καλές θέσεις εργασίας ισχύουν οι εργατικοί νόμοι και στις κακές θέσεις εργασίας δεν ισχύουν οι εργατικοί νόμοι, ή ισχύει άλλο θεσμικό πλαίσιο.

Στην κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε προνόμια και κεκτημένα και στους υπόλοιπους που όταν εργάζονται ζουν σε ένα περιβάλλον ζούγκλας , ή είναι άνεργοι.

1 ένας εκμεταλλευτής "εργαζόμενος" μπορεί να "εργάζεται" σε ένα οργανισμό χωρίς σκοπό ή σε σε μια θέση χωρίς σκοπό και να αποσπά πόρους για την πληρωμή του από το σύνολο των φορολογούμενων.
Έλλειπαν οι 33 από τους 38 υπαλλήλους σε δημόσια υπηρεσία της Λάρισας: Οι απίστευτες δικαιολογίες για τις… κοπάνες!
Ιταλία: Δημοτικοί υπάλληλοι «χτυπούσαν» κάρτα και μετά πήγαιναν για… κανό

2 ένας  "δυνητικά εκμεταλλευτής" εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται σε μια κυρίαρχη εταιρεία που δίνει πολύ καλούς μισθούς που πληρώνουν έμμεσα οι φορολογούμενοι.

3 ένας "δυνητικά εκμεταλλευτής" εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται με πολύ καλές αποδοχές σε μια ουσιαστικά πτωχευμένη εταιρεία του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, που μπορεί τα χρέη της να κουρευτούν και να πληρωθούν από πολίτες.
Θα πληρώνουμε τον ΟΣΕ ως το 2018 - καταπτώσεις δανείων 2,2 δισ.
Διαγραφή χρεών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης
Σάλος με τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ μέσω... Αγροτικής

4 ένας εργαζόμενος που κατέχει μια θέση με ψεύτικα δικαιολογητικά την πήρε από έναν συμπολίτη του που εργάζεται στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα ή είναι άνεργος.
Ψεύτικα δικαιολογητικά και παρανομίες στις προσλήψεις έδειξε ο έλεγχος

Κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά κεφαλαίου, διάφορες μορφές εκμετάλλευσης συνδεδεμένες με το κράτος

["Ευνοιοκρατικός καπιταλισμός (ή παρεοκρατικός, ή καπιταλισμός της παρέας) είναι ένας όρος που περιγράφει μια οικονομία όπου η επιτυχία στις επιχειρήσεις εξαρτάται από τις στενές σχέσεις των επιχειρηματιών με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό μπορεί να εκφράζεται με την ευνοιοκρατία στην διανομή νόμιμων αδειών, με κρατικές επιχορηγήσεις, ειδικές φοροαπαλλαγές, ή άλλες μορφές κρατικού παρεμβατισμού. Ο ευνοιοκρατικός καπιταλισμός πιστεύεται ότι αναπτύσσεται όταν υποθέσεις ευνοιοκρατίας και η σχετική η ιδιοτελής συμπεριφορά από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες διαχέεται στην πολιτική και στην κυβέρνηση, ή ιδιοτελείς φιλίες και οικογενειακοί δεσμοί ανάμεσα σε επιχειρηματίες και κυβέρνηση επηρεάζουν την οικονομία και την κοινωνία σε βαθμό που διαφθείρει τα οικονομικά και πολιτικά ιδεώδη για τα κοινά αγαθά."
(σε ελεύθερη μετάφραση από Crony capitalism)
ιδιοτελής είναι αυτός που ενεργεί με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον
Public good
Selfishness ]

Ο ευνοιοκρατικός καπιταλισμός δεν αποτελεί μια δυνητικά συμμετοχική αγορά κεφαλαίου, αλλά μια κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική (για το σύνολο των πολιτών και του περιβάλλοντος) αγορά κεφαλαίου.

Στην κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά κεφαλαίου ο ιδιωτικός τομέας διασυνδέεται με το κράτος σε διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης.
Παρακάτω αναφέρονται διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης χωρίς ιεράρχηση αφού το μανιφέστο αντιμετωπίζει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης θεσμικά ισότιμες.
[Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει μορφές εκμετάλλευσης που δεν περιέχονται παρακάτω.]

Η διασύνδεση κεφαλαίου κράτους δημιουργεί μια ευνοιοκρατία προς το μεγάλο εγχώριο κεφάλαιο με τις σωστές διασυνδέσεις, που περιορίζει νομοθετικά την αγορά κεφαλαίου προς όφελος των ήδη υπαρχόντων κυρίαρχων κεφαλαιούχων και όλων όσων επωφελούνται από την κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά κεφαλαίου.

Ο όρος εκμετάλλευση εδώ δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους, αλλά στο σύνολο των πολιτών και των εταιρειών που πληρώνουν ακριβά για παράδειγμα την βενζίνη και το πετρέλαιο.
Greek Oil Refiners Draw IMF Rebuke

Κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες μπορούν να γίνουν πλούσιοι έχοντας τις σωστές διασυνδέσεις, με την καταστρατήγηση του ανταγωνισμού από τις κυρίαρχες εταιρίες και την υπερβολική ρύθμιση.
Οι πολίτες και οι παραγωγικές εταιρείες υπερφορολογούνται για να έχουν πρόσβαση σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Το ίδιο το κράτος σαν εκμεταλλευτικός οργανισμός

Πέρα από το μεγάλο ιδιωτικό  κεφάλαιο στην Ελλάδα, το ίδιο το κράτος διαχειρίστηκε για 35 χρόνια (και διαχειρίζεται) τα κεφάλαια των δανεικών και των επιδοτήσεων.
Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίστηκε το Ελληνικό κράτος είναι της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, πολύ περισσότερα από τα χρήματα που επενδύθηκαν κερδοφόρα από το μεγάλο κεφάλαιο, και ισοδύναμα σαν η χώρα να εκμεταλλεύονταν πλουτοπαραγωγικές πηγές ορυκτών καυσίμων.
Αυτά τα κεφάλαια συντήρησαν τις κλειστές δυνητικά εκμεταλλευτικές αγορές κεφαλαίου και εργασίας.

Στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών αναδείχθηκαν μέσα από την σχέση τους με το πελατειακό και συντεχνιακό κράτος.

1 Η διασύνδεση κράτους κεφαλαίου έχει σαν αποτέλεσμα πολλούς πλούσιους μεγάλους και μικρούς επιχειρηματίες, με αυξημένα κέρδη των εταιρειών τους, εξαιτίας των διασυνδέσεων που τους επέτρεψαν να αναλάβουν έργα και υπηρεσίες από το κράτος σε αυξημένες τιμές που τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ή με κατάλληλες ρυθμίσεις.
Καμμένος – Γιαννακόπουλος: Από τον 'μήνα του μέλιτος΄στα δικαστήρια
Κάποιοι επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πλούσιοι, έχοντας τις σωστές διασυνδέσεις για να αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου με μίζες και κέρδος και καλοπληρωμένους εργαζόμενους.
«Βόμβα» Νικολούδη: «Ολες οι συμβάσεις του Δημοσίου είχαν μίζες μέχρι 2,5%»
Οι εκμεταλλευόμενοι δεν είναι αναγκαστικά οι εργαζόμενοι, αλλά το σύνολο των πολιτών που πρέπει με παραπάνω φορολογία να καλύψει και τις μίζες και το υπερβολικό κέρδος.
Η διαπλοκή στην ανάθεση έργων αυξάνει το κόστος τους που μετακυλίεται στους φορολογούμενους.
Μερικές περιπτώσεις που ελέγχονται και αφορούν κυβερνητικά στελέχη
Πόθεν Έσχες: Για μαύρα ταμεία ελέγχεται ο Φλαμπουράρης, για παράνομο πλουτισμό ο Σταθάκης

2 Η διασύνδεση κράτους κεφαλαίου έχει σαν αποτέλεσμα πολλούς πλούσιους μεγάλους και μικρούς επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρείες, αλλά με θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που καλύπτονται με πελατειακά πολιτικά κριτήρια , με καλές αποδοχές και δικαιώματα για τους άμεσα προστατευμένους εργαζόμενους.
Κάποιοι έγιναν επιχειρηματίες έχοντας τις σωστές διασυνδέσεις που τους έδωσαν πρόσβαση σε απεριόριστο δανεισμό.
Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της δύναμης και του χρήματος

Ένα μέρος από τα χρέη των πτωχευμένων εταιρειών πρέπει να κουρευτούν για να γίνουν βιώσιμες και μπορεί να μετακυληθούν στις τράπεζες και από εκεί στους πολίτες με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Αυτή είναι μια από τις μορφές εκμετάλλευσης που δημιουργούν οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί που δεν είναι ευδιάκριτη.

[Το σωστό είναι αρπαχτικά να αγοράσουν φτηνά τα χρέη και να αλλάξουν το management των πτωχευμένων εταιρειών για να κάνουν τις εταιρείες βιώσιμες.
Άσπρα κοράκια, μαύρα κοράκια…]

3 Υπουργοί, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, εργατολόγοι,  συνδικαλιστές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, επίσης μπορούν να γίνουν πολλοί πλούσιοι με νόμιμους και παράνομους τρόπους (υπερτιμολογήσεις, μίζες, γρηγορόσιμα, εξυπηρετήσεις, ...).

Βουλευτές και Δικαστές στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα!
Υπερτιμολογήσεις (μίζες) χιλιάδων ευρώ εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΜΕ 3,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ !!!
Πρόστιμο 1,9 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή στον Αλέξη Μητρόπουλο!
Ελέγχεται για «παράνομο πλουτισμό» ο Γ. Σταθάκης

Η εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο και η μαρξιστική ανάλυση είναι τόσο αστεία για τα σύγχρονα περιβάλλοντα, όσο η χρήση της νευτώνειας μηχανικής για την σύγκρουση υποατομικών σωματιδίων.

Αναλυτικός προσδιορισμός της εκμετάλλευσης

Α. Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση ενός εργαζόμενου από ένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό:

1.Όταν ένας εργαζόμενος, προσφέρει εύλογο χρόνο, ενδιαφέρον και ικανότητες, και ανταμείβεται με αποδοχές μικρότερες από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, τότε ο ιδιωτικός ή δημόσιος οργανισμός στον οποίον εργάζεται τον εκμεταλλεύεται.
blog ενημέρωσης για τα προγράμματα της ενοικιαζόμενης κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων ΟΑΕΔ/ ΕΣΠΑ (με πεντάμηνες συμβάσεις)
Ζητήματα που αφορούν τους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΜΕ εξάμηνες συμβάσεις)
Δείτε πόσο πρέπει να είναι ο μισθός σας και πώς αλλάζει με βάση τα επιδόματα (ιδιωτικός τομέας όταν πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι).

2. Όταν ένας εργαζόμενος έχει αδικαιολόγητα λιγότερες αποδοχές, δικαιώματα, ασφαλιστικές καλύψεις από άλλους εργαζόμενους στην ίδια εργασία, στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, τότε ο οργανισμός στον οποίον εργάζεται, τον εκμεταλλεύεται.
Νεκρός δύτης σε μονάδα πάχυνσης του ομίλου Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες

3. Όταν ένας εργαζόμενος σε μια μακρινή χώρα προσφέρει εύλογο χρόνο, ενδιαφέρον και ικανότητες και ανταμείβεται με αποδοχές μικρότερες από τις τοπικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, για την παραγωγή υπηρεσιών ή πρώτων υλών για μια εταιρεία σε μια άλλη χώρα, τότε η εταιρεία στην άλλη χώρα τον εκμεταλλεύεται έμμεσα.
Mining industry of the Democratic Republic of the Congo

Το μανιφέστο έχει προτάσεις γι' αυτού του είδους την εκμετάλλευση.
Η λύση ξεκινάει από την απελευθέρωση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανασχεδιασμό του κράτους με στόχο την υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος, κατάργηση των διαφορετικών εργατικών δικαιωμάτων για την ίδια εργασία στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.
Νέοι managers στις πτωχευμένες εταιρείες που θα τις ανασχεδιάσουν.
Πιστοποίηση εταιρειών που δεν εκμεταλλεύονται άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους.

Β. Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση ενός πολίτη από το κράτος αποσπώντας του πόρους μέσω της φορολογίας ή υποχρεωτικών μη ορθολογικών ασφαλιστικών εισφορών.
Εκμετάλλευση με την άμεση απόσπαση πόρων μέσω της φορολογίας από τους πολίτες για να συντηρηθεί η απόλυτη ασφάλεια των λίγων με συνέπεια την μη ύπαρξη πόρων για την περιορισμένη ασφάλεια των πολλών. Επιπρόσθετα η ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες υποβαθμίζεται.
Η τρόικα και ο «καπιταλισμός της διαπλοκής»

1 Εκμετάλλευση με άμεση απόσπαση πόρων μέσω της αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από πολίτες ή οικογένειες με εισοδήματα στο όριο της φτώχειας ή μικρότερα.
Τι αλλάζει στα ενοίκια το 2014

3 Εκμετάλλευση με την πληρωμή λιγότερου φόρου με την αυτοτελή φορολόγηση συγκεκριμένων εισοδημάτων, από πολίτες με υψηλά εισοδήματα.

4  Εκμετάλλευση με την απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και έκτακτων εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες.
Χαίρε Καίσαρα
Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Αυξημένος φόρος κατά 163,9% για το ίδιο εισόδημα!
Εγκληματική οργάνωση ΟΑΕΕ-Άγης Βερούτης -Βlueskytv

5 Εκμετάλλευση των σημερινών εργαζόμενων από τους συνδικαλιστές και τους συνταξιούχους
Εγκαταλείπουν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι εργαζόμενοι της Alpha

6 Εκμετάλλευση με την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας που δεν αποφέρει εισοδήματα και έχει δημιουργηθεί με νόμιμους τρόπους.
Ιταλία: Stop στην φορολογία της πρώτης κατοικίας - Περικοπές φόρων 35 δισ ευρώ ανακοίνωσε ο Ρέντσι
Πόσα θα μου δώσετε για να πάρω το σπίτι σας;

Το μανιφέστο έχει προτάσεις γι' αυτού του είδους την εκμετάλλευση.
Η λύση ξεκινάει από την απελευθέρωση των απολύσεων σε δημόσιο τομέα με δημοψήφισμα και αλλαγή Συντάγματος, και ανασχεδιασμό του κράτους με στόχο την υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.

Γ. Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση των κοινών αγαθών (ενέργεια, ύδρευση - αποχέτευση) από τους "εσωτερικούς" εργαζόμενους και συνταξιούχους των οργανισμών αυτών ή από ιδιωτικές εταιρείες

1 Εκμετάλλευση των κοινών αγαθών έχουμε από την διαχείριση, παραγωγή, διανομή της ενέργειας (και της ύδρευσης - αποχέτευσης) από τους εργαζόμενους (και τους συνταξιούχους) στους αντίστοιχους οργανισμούς με στόχο τις υψηλές αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα των "εσωτερικών", "μόνιμων" ή παλιών εργαζόμενων σε αυτούς, με ταυτόχρονο υψηλό κόστος για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον.
Ο άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι χωρίζονται σε προνομιούχους (με δυνατά συνδικαλιστικά σωματεία) και μη προνομιούχους που εργάζονται με συμβάσεις ή σε εξωτερικά συνεργεία.
Απάντηση στη ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ
Αντί για μειώσεις στο ρεύμα, έμμεσες αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ!

2 Εκμετάλλευση των κοινών αγαθών μπορούμε να έχουμε από την διαχείρισή τους από ιδιωτικές εταιρείες που εξορισμού λειτουργούν με σκοπό το κέρδος σε ένα περιβάλλον σχεδόν μονοπωλιακό.
Ευχή ή κατάρα η ιδιωτικοποίηση του νερού;

Το μανιφέστο έχει προτάσεις γι' αυτού του είδους την εκμετάλλευση.
Η λύση ξεκινάει από την την απελευθέρωση των απολύσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ και ανασχεδιάση τους με μη μόνιμους εργαζόμενους και στόχο την υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.

Δ. Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση των φτωχών και των συνεπών, από τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, που ζητάνε να  χαριστούν τα δάνεια σε όλους χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι δαπάνες στέγης είναι είναι συστατικό του μανιφέστου, αλλά για όλους τους πολίτες και τους ενοικιαστές. Δεν μπορεί οι ενοικιαστές να πληρώνουν τα δάνεια των ιδιοκτητών χωρίς κριτήρια.
«Να πληρώσουν οι τράπεζες…!»

Ε. Το μανιφέστο προσδιορίζει ακόμα την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με δημιουργία ανεπανόρθωτης ζημιάς από το κράτος, τις εταιρείες και τους πολίτες.

Το μανιφέστο θεωρεί εκμεταλλευτές και τους πολίτες που καταπατούν δημόσια γη και χτίζουν αυθαίρετα.
Υπουργοί και αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Ποιοι «επαναστάτες» διαμαρτυρήθηκαν για αυθαίρετα και καταπατήσεις δασών, π ο λ ύ πριν τις «Σκουριές»;;;

Σωστοί περιβαλλοντικοί νόμοι, δημιουργία κτηματολογίου και περιουσιολογίου, κυριαρχία του νόμου, μπορούν να μειώσουν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
Για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζεται ένα άλλο κράτος που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με την απελευθέρωση των απολύσεων.

ΣΤ. Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση του φορολογούμενου πολίτη από μεγάλες εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα που φοροαποφεύγουν επιλέγοντας για έδρα της επιχείρησης αυτή που τους βολεύει φορολογικά.
Είναι μια μορφή εκμετάλλευσης που μπορεί να λυθεί μέσα από την συνεργασία κρατών.
Συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών

ΣΤ Το μανιφέστο προσδιορίζει την εκμετάλλευση μεγάλων εταιριών που γίνονται μονοπωλιακές και πιέζουν στην θεσμοθέτηση κανόνων αποκλεισμού μικρών επιχειρήσεων ή πολιτών μέσω των πατέντων.
Η Ιδιωτικοποίηση των Διατροφικών Πόρων Συνεχίζεται

Όλα τα παραπάνω είδη εκμετάλλευσης είναι αποτέλεσμα των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών, και μπορούν να μειωθούν ή εξαλειφθούν σε ένα πλαίσιο ανοιχτών δυνητικά συμμετοχικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών.

προηγούμενο κείμενο
1 μανιφέστο και προτάσεις για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη (δεύτερη έκδοση)

παλιότερα κείμενα για την εκμετάλλευση:
(1) Εκμετάλλευση exploitation 21/7/14
(2) Εκμετάλλευση exploitation 16/12/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου