[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"
"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]
Να γκρεμίσουμε το εκμεταλλευτικό κράτος και να το ανασχεδιάσουμε
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα και οι υψηλές συντάξεις είναι ενάντια στην κοινωνία των πολιτών.
Η Ελληνική πραγματικότητα δημιουργείται εξαιτίας των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών, οι θεσμοί μπορούν να αλλάξουν με ανακατεύθυνση των χρηματικών ροών, που θα θεσμοθετηθεί με ένα δημοψήφισμα που θα άρει την μονιμότητα και θα καταργεί τις μεγάλες συντάξεις.
Έξοδος με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όλων των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων με οποιαδήποτε διάταξη υπήρχε πριν καταργηθεί από τα μνημόνια και μια αξιοπρεπή σύνταξη σχετιζόμενη με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, την θέση που κατείχε ο απολυμένος και τα υπόλοιπα εισοδήματά του.
Φορολογική αμνηστία για όλους τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης.
Τα παραπάνω θα επιτρέψουν τον επανασχεδιασμό του κράτους βασισμένου σε πληροφορικά συστήματα, επανασχεδιασμό κάθε υπουργείου και κάθε δημόσιου οργανισμού από την αρχή στο πρότυπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χωρίς μόνιμες θέσεις και μισθούς ανεξάρτητα αποτελέσματος.
Ποιος θα κάνει την επανασχεδίαση του κράτους?
Οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται για την εργασία τους είναι ενήμεροι σε κάθε οργανισμό ποιοι είναι τα λαμόγια και οι άσκοποι καθώς και τον σκοπό του οργανισμού.
Η συνεργασία αυτών των πολιτών με εξειδικευμένους managers από Ελλάδα και εξωτερικό, μπορεί να καθαρίσει το δημόσιο από τα παράσιτα,που θα πάνε σπίτι τους με αξιοπρεπείς συντάξεις.
Φυσικά το συνολικό συντονισμό και έλεγχο του επανασχεδιασμού του κράτους θα το έχει ένα νέο ανασχεδιασμένο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.
Τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες μέλη μπορεί να προσφερθεί ανάλογα με τις δραστηριότητες των οργανισμών που ανασχεδιάζονται, Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα
Μια θεσμική μάχη
Το Νοέμβριο του 2012 στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται από το υπουργείο οικονομικών με τις υποδείξεις της τρόικας δημιουργείται ένας νέος θεσμός διοίκησης στην Ελλάδα, η ΓΓΔΕ.
Ένας θεσμός που αποσπά την φορολογική διοίκηση από την κυριαρχία των πολιτικών και των εφοριακών και την συνδέει με την επίτευξη στόχων.
Στο πολυνομοσχέδιο στις σελίδες 74-77 περιγράφεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από υπάρχουσες δομές της φορολογικής διοίκησης, η σύσταση θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Πολυνομοσχέδιο
Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ΓΓΔΕ είναι το θεσμικό δώρο της ένωσης στην Ελλάδα.
Είναι η προσπάθεια άνθησης των ανοικτών θεσμών, όπου η διοίκηση γίνεται ανεξάρτητη, αυτόνομη και συνδέεται με σκοπούς.
Η επιλογή του manager και ειδικού στην πληροφορική Χάρη Θεοχάρη στην ΓΓΔΕ, είναι επιτυχημένη και συστήνει νέες οργανικές μονάδες.
Σύσταση οργανικών μονάδων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και καθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων αυτών
Τον Ιούνιο του 2014 ο Θεοχάρης "εξαναγκάστηκε" σε παραίτηση από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου
Παραίτηση Χ. Θεοχάρη με αιχμές
"Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν ανέφερε συχνά ως σημείο καμπής την απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη. Ισχυριζόταν ότι αυτό ήταν το σημείο στο οποίο χάθηκε η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα από το ΔΝΤ αλλά και ορισμένες βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πέραν της Γερμανίας. Από εκείνη τη στιγμή είχε υποστηρίξει το επιχείρημα πως η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αρνούνταν να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, τη διαπλοκή και τα διάφορα καρτέλ, ενώ σε συζητήσεις συχνά αναρωτιόταν χαρακτηριστικά: «Ο Παπανδρέου απέτυχε γιατί προστάτευσε τους πελάτες του – το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές. Ο Σαμαράς γιατί προστάτευσε ισχυρά συμφέροντα που τον στήριζαν»;"
Η αξιολόγηση που δεν έκλεισε ποτέ
Δημόσια Διοίκηση. Δύο λέξεις. Δύο... ψέματα. Στη χώρα μας, και οι δύο λέξεις αυτές, είναι ψεύτικες
Σήμερα οι "κλειστοί θεσμοί" επιτίθενται και θέλουν να καταλάβουν την ΓΓΔΕ εκπροσωπούμενοι από τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές των μόνιμων εφοριακών, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται χωρίς σύνδεση του μισθού τους με την απόδοσή τους, ...
Αν κάποιος πιέζεται να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη και να πάει σπίτι του, υπάρχουν εκατοντάδες αξιόλογοι φοροτεχνικοί και άλλοι επιστήμονες να στελεχώσουν χωρίς μονιμότητα κάθε υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών σε ένα νέο χωρίς μονιμότητες σχεδιασμένο υπουργείο για τις υπηρεσίες που δεν μπορεί να διαχειριστεί η ΓΓΔΕ
Εφοριακοί ζητούν την κατάργηση της ΓΓΔΕ
Τ. Αλεξιάδης: Τι είπε σε συνάντηση με την ΠΟΕ- ΔΟΥ για Σ.Δ.Ο.Ε., υποθέσεις προς παραγραφή, περιουσιολόγιο και τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία
Η ανεξαρτησία, η αυτονομία και το mamagement είναι θεσμοί διοίκησης που μπορούν να επεκταθούν με προσαρμογή τους στον κάθε δημόσιο οργανισμό με επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών, περιγραφή κάθε θέσης, αξιολόγηση, σύνδεση αποδοχών με την αποτελεσματικότητα.
Ο αφηρημένος σκοπός που υπηρετεί ο κάθε οργανισμός πρέπει να είναι πάνω από τον άνθρωπο που εργάζεται στον οργανισμό.
Ο κάθε δημόσιος οργανισμός μέσα από αφηρημένους σκοπούς υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών και όχι τους εργαζόμενους σε αυτόν,
Ο κάθε δημόσιος οργανισμός είτε είναι ένα νοσοκομείο, είτε ένα υπουργείο, πρέπει να ανασχεδιαστεί όπως η ΓΓΔΕ, τότε και μόνο τότε θα είναι δυνατή η αξιολόγηση του προσωπικού, τότε και μόνο τότε οι οργανισμοί θα υπηρετούν την κοινωνία των πολιτών και όχι τους εργαζόμενους σε αυτούς,
Η απελευθέρωση των απολύσεων με ένα δημοψήφισμα θα επιτρέψει τον ανασχεδιασμό του κράτους, ο οποίος με την σειρά του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να γίνει η Ελλάδα μια δημοκρατία με ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς θεσμούς, με ελευθερία, ευημερία και θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού
Από την άλλη μεριά ο αγώνας είναι άνισος γεμάτος παγίδες.
Πολίτες εργαζόμενοι με εξάμηνες συμβάσεις έκτακτοι, με προγράμματα ΕΣΠΑ, ζητάνε ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους που υποτίθεται ότι κάνουν την εργασία που κάνουν οι έκτακτοι.
Οι πολίτες αυτοί είναι εξειδικευμένοι κτίστες με προϋπηρεσία και προσπαθούν να συνδικαλιστούν.
Η παγίδα είναι η μονιμότητα. Θα μιλήσουν με τον κ. Dimitris Koutsoumpas και αυτός θα τους ζητήσει να αγωνιστούν για μια μόνιμη θέση εργασίας στην δευτέρα παρουσία.
Ζητήματα που αφορούν τους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ίσα δικαιώματα και ίση εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή τώρα, με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις των μόνιμων εκμεταλλευτών, να πάρουν το έργο και τον έλεγχό του στα χέρια τους οι μη μόνιμοι.
Να αποδοθούν τα πραγματικά δικαιώματα στους πραγματικούς εργαζόμενους. Μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων των μόνιμων, αύξηση αποδοχών και δικαιωμάτων στους έκτακτους.
Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση και δεν χρειάζεται πόλεμο μόνο ένα δημοψήφισμα για την άρση της μονιμότητας και την μείωση των μεγάλων συντάξεων.
Πολίτες εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις έκτακτοι, με προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι ανειδίκευτοι και είναι δύσκολο να συνδικαλιστούν.
Ανάλογα με τον δήμο που θα πέσουν, τους αιρετούς και τους μόνιμους υπάλληλους που θα συναντήσουν, και τις τρέχουσες ανάγκες. μπορεί να εργαστούν σαν σύγχρονοι σκλάβοι του Δημάρχου και των μονίμων, ή να μην κάνουν τίποτα.
Δεκάδες δήμοι χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι, χρηματοδοτούμενοι από την Ένωση για να μειώσουν διαστρεβλωμένα την ανεργία, εργάζονται σε προγράμματα κοινής ωφελείας του ΟΑΕΔ.
"Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της α' φάσης. Έχουν καταγγελθεί κρούσματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εργάζονται με πεντάμηνη απασχόληση και μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε κάποιους Δήμους. Ήδη ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας έχουν λάβει γνώση ορισμένων υποθέσεων και έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τον ΣΕΠΕ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Υπήρξαν για παράδειγμα καταγγελίες εργαζομένων που, ενώ η πρόσληψή τους, ήταν για θέσεις γενικών καθηκόντων, τους ζητήθηκε να εργαστούν στο νεκροταφείο του δήμου. Σε άλλους ζητήθηκε να εργαστούν νυχτερινές ώρες, πέραν του κανονικού ωραρίου τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλεπόταν από τη δημόσια πρόσκληση και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προσανατολίζονται να πάρουν τους δικαιούχους από αυτούς τους δήμους, στους οποίους δημιουργήθηκαν προβλήματα και να τους τοποθετήσουν σε άλλες θέσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια αμοιβή."
Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των 19.101 θέσεων
Οι Άνεργοι ΣΤ κατηγορία πολιτών
Ο κ. Σταϊκούρας πέρυσι έβαλε την υπογραφή του σε μια ΚΥΑ μαϊμού που υποτίθεται ότι έθετε τα κριτήρια επιδότησης για δεύτερη χρονιά ταμείο ανεργίας 200 ευρώ.
Αλλάζοντας μια λέξη αυτή η ΚΥΑ δεν συνέχιζε το επίδομα σε αυτούς που είχε ήδη επιδοτήσει το κράτος για ένα χρόνο, ελέγχοντας τα εισοδήματά τους όχι τον χρόνο που ήσαν άνεργοι, αλλά τον προηγούμενο που εργάζονταν.
Ο κ. Σταϊκούρας από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είτε δεν μπορεί να προϋπολογίσει μια κρατική δαπάνη, είτε κλέβει τα χρήματα των άνεργων για να πληρώσει τα εφάπαξ των μονίμων.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, οι προϊστάμενοι και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, έπρεπε να που στον κ. Σταϊκούρα ότι αυτή η ΚΥΑ με τα κριτήρια που θέτει αποκλείει τους περισσότερους ανέργους από το να έχουν επίδομα για δεύτερο χρόνο, όπως η ίδια η ΚΥΑ θεσμοθετούσε.
Κανείς όμως δεν πήρε χαμπάρι τίποτα, γιατί ο καθένας ενδιαφέρεται για τον δικό του μισθό και όχι για τους άνεργους που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.
Ή θα πληρώνουμε τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ ή τους άνεργους. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να ανασχεδιαστεί, ένας μικρότερος ΟΑΕΔ με μη μόνιμους εργαζόμενους μπορεί να λειτουργεί για τις αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ΓΓΔΕ και στα πληροφορικά συστήματα υπουργείου εργασίας.
unemployment fund 2 / ταμείο ανεργίας 2
Δεν φταίει ο κ. Σταϊκούρας, φταίνε οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί της Ελλάδας που υποχρεώνουν τον κ. Σταϊκούρα να είναι υπηρέτης των ψηφοφόρων του και όχι του συνόλου των πολιτών της χώρας.
Δεν φταίει και ο διοικητής του ΟΑΕΔ ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους του και όχι για τους άνεργους, που να σκεφτεί ότι έπρεπε να επιστρέψει την ΚΥΑ στον αναπληρωτή υπουργό σαν απαράδεκτη.
Η κ.Θεανώ Φωτίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε τον σκεπτικισμό της για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γιατί δεν είχε χρηματοδότηση, το κράτος ήταν ανίκανο να το μοιράσει εξαιτίας των διοικητικών ελλείψεων των δήμων, υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα για τον ωφελούμενο και μετά ανησύχησε μήπως αν το κράτος μοιράσει αυτά τα ελάχιστα χρήματα οι πολίτες θα βολευτούν και δεν θα αναζητήσουν κανονική εργασία, ή θα εργάζονται σε μαύρη εργασία. Είπε ότι το κράτος πρέπει να προσφέρει (μόνιμες?) καλές θέσεις εργασίας.
Το κράτος είναι όμως χρεοκοπημένο, δεν μπορεί να δανειστεί, ούτε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Μόνιμες θέσεις εργασίας μαζί με ανελευθερία και μιζέρια μπορούν να δημιουργήσουν μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα,
Βρίσκω τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με πληροφορικά συστήματα ή με μία ανίκανη διοίκηση?
Δυστυχώς δεν βρέθηκε στην βουλή ούτε ένας Θάνος Τζήμερος, ούτε ένας Λεβέντης να υποδείξει στην κ.Φωτίου χρηματοδότηση (με αλλαγή συντάγματος) από τους συνταξιούχους με τις μεγάλες συντάξεις, ούτε ένας Χάρης Θεοχάρης ή ένας Σπινέλης να της πει να βρει τους δικαιούχους με τα πληροφορικά συστήματα της ΓΓΔΕ και του υπουργείου εργασίας με αιτήσεις από internet και ΚΕΠ, όπως ο Θεοχάρης μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Λεβέντης και ο Τζήμερος θεωρούν την δημιουργία ξανά και την ένωση κέντρου, σαν το κέντρο του κόσμου και του εαυτού τους και αδυνατούν να δουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανθρώπων ή ηγετών, αλλά πρόβλημα θεσμών, που για να λυθεί χρειάζεται η συμφωνία του 51% του πληθυσμού. Είναι αστειότητες διάφορα από αυτά που λένε για το ποτάμι και τους υπόλοιπους μεταρρυθμιστές.
Εννέα «προαπαιτούμενα» Λεβέντη για στήριξη σε Τσίπρα
Αν ψηφίσεις δημιουργία, ξανά!, δεν θα έχεις καθόλου ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Τζήμερος υποστηρίζει ότι αν η μικρότερη σύνταξη είναι 750 ευρώ και η μεγαλύτερη 2000 ευρώ εξοικονομούμε 6,5 δις ευρώ.
Αν θεωρήσουμε ότι δίνουμε κάθε μήνα 360 ευρώ σε 1.300.000 άνεργους χρειαζόμαστε 5.616.000.000 κάθε χρόνο.
Μια χαρά αυξάνουμε τις χαμηλές συντάξεις σε 750 ευρώ, δίνουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους, χάνουμε τους ψήφους των συνταξιούχων με μεγάλες συντάξεις και παίρνουμε τις ψήφους των χαμηλοσυνταξιούχων και των άνεργων.
Γιατί δεν το κάνουμε?
Μας το απαγορεύει το Σύνταγμα.
Δεν είναι καιρός να αλλάξουμε το Σύνταγμα?
Η κ.Λυμπεράκη από το ποτάμι, λέει αρκετά χρήσιμα στοιχεία στην προεκλογική παρουσίαση του ποταμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Ο κ.Καρκατσούλης από το ποτάμι κάνει ένα σχόλιο στο facebook για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ
(Κι Άλλα) Ψέμματα:
Δυστυχώς οι περισσότεροι βουλευτές της προηγούμενης βουλής στήριζαν τους μόνιμους και όχι τους άνεργους που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετακινήθηκαν στην Χρυσή Αυγή και Λαϊκή Ενότητα.
Τί ψήφισαν οι άνεργοι; Χρυσή Αυγή και Λαϊκή Ενότητα!
Οι άνεργοι φυτοζωούν χωρίς αξιοπρέπεια, στηριζόμενοι σε γονείς, παππούδες, εκκλησία, φίλους, ή πεθαίνουν άστεγοι στον δρόμο.
Το πιο αστείο είναι ότι νομίζουν ότι για όλα φταίνε τα μνημόνια και οι κακοί ξένοι που τα επιβάλουν, δεν κατανοούν ακόμα ότι οι ξένοι πιέζουν για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν το υλοποιούν για να υποστηρίξουν ένα πελατειακό και συντεχνιακό κράτος.
Καμία διαπραγμάτευση δεν μιλάει καλύτερα για την κρίση από αυτό το γκραφίτι
προηγούμενα κείμενα
1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών
Επόμενα κείμενα
3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα
4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου