by dimitris

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές

 Πανταβρέχει φαράγγι, Κρικελλοπόταμος - Pantavrexi gorge, Krikellopotamos r.

[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]

Έσοδα από φόρους = κρατικές δαπάνες 

Τα περισσότερα ΜΜΕ και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα αγνοούν ηθελημένα ή αθέλητα μερικά βασικά δεδομένα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και κλείνοντας τα μάτια σε πράγματα που δεν θέλουν να δουν.

Λένε λοιπόν: η φοροκαταιγίδα του τρίτου μνημονίου, δεν λένε όμως ότι η φοροκαταιγίδα δεν είναι για την αποπληρωμή των δανείων η οποία θα αρχίσει στην ουσία αργότερα, αλλά για την συντήρηση ενός υπερβολικού κράτους με αρκετούς διεφθαρμένους υπαλλήλους, αρκετούς άσκοπους οργανισμούς, αρκετές άσκοπες θέσεις εργαζομένων και ένα εκμεταλλευτικό ασφαλιστικό σύστημα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι κλειστοί εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί της, που δημιουργούν εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές. Χρήματα αποσπώνται, ή δεν κατευθύνονται στους αδύναμους για να υλοποιήσουν τις επιταγές του συντάγματος που ορίζει την απόλυτη ασφάλεια των εργαζομένων που ανήκουν σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες σε βάρος των υπολοίπων.

Το ασφαλιστικό σύστημα είναι εκμεταλλευτικό γιατί στηρίχθηκε στην παραδοχή μιας συνεχούς ανάπτυξης με δανεικά και μιας διακυβέρνησης με δανεικά.
Στην παραδοχή μιας συνεχούς ανάπτυξης με δανεικά και στην πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ από ένα Grexit στηρίχθηκε η διαπραγμάτευση της Ελλάδας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που οδήγησε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού να ψηφίσει "όχι" στο ασαφές δημοψήφισμα.

Η ετοιμότητα της ένωσης για Grexit χωρίς κατάρρευση του ευρώ, έκανε τον πρωθυπουργό να προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα και να μετατρέψει το "όχι" σε "ναι", και να αποτρέψει προσωρινά την καταστροφή, σε συμφωνία με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που δεν επιθυμούσε την έξοδο από το ευρώ.

Η παραδοχή μιας συνεχούς ανάπτυξης με δανεικά κατέρρευσε με το "ναι" του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού στο ευρώ.
Δεν υπάρχουν δανεικά, ούτε θα υπάρξουν, αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει εμπιστοσύνη από τους εταίρους και τις αγορές.

Χωρίς δανεισμό η διατήρηση του υπάρχοντος ασφαλιστικού είναι απλά η εκμετάλλευση της κοινωνίας των πολιτών από τους συνταξιούχους με τις υψηλές συντάξεις.

Η κοινωνική αλληλεγγύη επέβαλε οι σημερινοί εργαζόμενοι να πληρώνουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αναλογικά μεγαλύτερες από τις εισφορές που οι συνταξιούχοι είχαν καταβάλει όταν εργάζονταν για να πληρωθούν οι προηγούμενοι συνταξιούχοι.


Η πτώχευση της χώρας και η μη δυνατότητα δανεισμού μετατρέπουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε κοινωνική εκμετάλλευση.

Σε μια κοινωνία που οι περισσότεροι πολίτες της αναζητούν εργασία σε μια αγορά εργασίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους άνεργους και οικονομικά αδύνατους, έπρεπε να κατοχυρώνεται συνταγματικά όσο το όριο της φτώχειας.

Η πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη επιτάσσει την πληρωμή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους άνεργους και την αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων  από από την περικοπή των υψηλών συντάξεων.

Η επιδίωξη μιας κοινωνίας να έχουν οι περισσότεροι πολίτες της (πχ 95%) εισοδήματα για μια αξιοπρεπή ζωή, όσα οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες στέγης έπρεπε να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αντί για την κατοχύρωση απόλυτης ασφάλειας σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Η ίδια πληρωμή, τα ίδια επιδόματα και οι ίδιες συντάξεις θα έπρεπε να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες για την ίδια εργασία στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

[Είναι εκμετάλλευση το σύνταγμα να προστατεύει τις μόνιμες καθαρίστριες-ες  που καθαρίζουν ένα κυβερνητικό κτίριο σε βάρος των καθαριστριών-ων που εργάζονται σε έναν εργολάβο που καθαρίζει ένα κυβερνητικό κτίριο. ... ]

Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές

 Κάθε μικρή ή μεγάλη σύμβαση που υπογράφει το δημόσιο, που δεν είναι ορθολογική και συνοδεύεται από μικρή ή μεγάλη μίζα, έχει κόστος που το πληρώνουν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν περισσεύουν πόροι για να κατευθυνθούν σε αυτούς.

Κάθε μεγάλο λαμόγιο που χρησιμοποιεί την θέση του για να προσπορίζεται εισοδήματα με πλαστογραφία, εκβιασμό, ακόμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικά αποσπά χρήματα από την κοινωνία των πολιτών.
Επιστρέφουν με Κατρούγκαλο 903 επίορκοι του Δημοσίου

Κάθε λαμόγιο που χρησιμοποιεί την θέση του για να προσπορίζεται εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται νόμιμα, πρέπει να χάνει την θέση του, ακόμα και αν αυτά τα εισοδήματα είναι άτυπα θεσμοθετημένα.
Φακελάκια, ιδιαίτερα μαθήματα από διορισμένους εκπαιδευτικούς, γρηγορόσιμα, δημιουργούν εκμεταλλευτικές ροές από την κοινωνία προς τα λαμόγια.

Αν κάποιος θεωρεί τα χρήματα που παίρνει δεν του φτάνουν να παραιτηθεί άμεσα και να ασχοληθεί σε εργασία του ιδιωτικού τομέα.

Κάθε υπάλληλος μόνιμος ή έκτακτος που κέρδισε την θέση του με ψεύτικα πιστοποιητικά την έκλεψε από τον συνάδελφό του, ή από τον αδελφό του, ή από έναν άλλο πολίτη, δημιουργώντας εισοδήματα για τον εαυτό του, που αφαίρεσε από κάποιον άλλο. Η άμεση απόλυση είναι δίκαιη και αναγκαία.

[Πέρα από το χάσιμο της θέσης αυτού που κατέθεσε ψεύτικα δικαιολογητικά, ποινικές ευθύνες πρέπει να αναζητούνται μόνο από τα λαμόγια με εισοδήματα πάνω από της εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, ή κεφάλαιο και περιουσία περισσότερη από το σπίτι που κατοικούν.
Επειδή άτυπα θεσμοθετήθηκε η αποδοχή ψεύτικων δικαιολογητικών από το δημόσιο, αυτή μπορεί να μην διώκεται ποινικά, αν η πράξη υπερβαίνει την πενταετία και η θέση που καταλήφθηκε δεν είναι θέση ευθύνης. 
Σαν πρακτική συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και πρέπει να σταματήσει, με άμεση τιμωρία των ελεγκτών των πιστοποιητικών που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και άμεση διακοπή των συμβάσεων πολιτών που έχουν καταθέσει ψεύτικα δικαιολογητικά, στην προηγούμενη πενταετία, χωρίς περαιτέρω ποινικές ευθύνες για τους ίδιους.]

Κάθε πολίτης που λαμβάνει σύνταξη με ψεύτικα δικαιολογητικά, πρέπει η σύνταξη του να διακόπτεται και να μην έχει περαιτέρω ποινική ευθύνη, αν τα εισοδήματά του είναι μικρότερα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης και δεν έχει κεφάλαια και περιουσία περισσότερη από το σπίτι που κατοικεί.

[Οι συντάξεις με ψεύτικα δικαιολογητικά ήταν άτυπα θεσμοθετημένες από τους Ελληνικούς κλειστούς θεσμούς και ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που πήρε την σύνταξη με ψεύτικα δικαιολογητικά, αλλά και αυτός που την έδωσε με πλημμελή έλεγχο].

Κάθε υπάλληλος που βρίσκεται σε ένα οργανισμό χωρίς σκοπό, ή σε μια θέση χωρίς σκοπό αποσπά (θέλοντας ή μη) τα χρήματα για την πληρωμή του, από τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού δεν περισσεύουν πόροι για να κατευθυνθούν σε αυτούς.

Κάθε υψηλή σύνταξη ακόμα και αν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη συνιστά νόμιμη κλοπή, αν το κράτος έχει χρεοκοπήσει  και η σύνταξη υπερβαίνει της σύνταξης που αναλογεί στις ασφαλιστικές εισφορές (του εργαζόμενου και του εργοδότη) συμπληρωμένης με το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει το κράτος σε κάθε πολίτη για να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη, συνυπολογίζοντας τα άλλα εισοδήματά του πολίτη και την ευθύνη των θέσεων στις οποίες αυτός εργαζόταν.

Κάθε εργαζόμενος άμεσα ή έμμεσα για το κράτος ΄με αμοιβή μικρότερη από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, είναι εκμεταλλευόμενος από το κράτος, δηλαδή από τους μόνιμους συναδέλφους του που αμείβονται  παραπάνω από αυτόν για ίδια ή λιγότερη εργασία.

 Μετά το δημοψήφισμα και την αδυναμία της χώρας να βρει δανεικά, το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα των κυρίων συντάξεων έχει μετατραπεί σε εκμεταλλευτικό θεσμό

 Η ασφάλιση στην Ελλάδα έχει ομοιοεπαγγελματικό χαρακτήρα που περιορίζει την αναδιανομή ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Η ασφάλιση στην Ελλάδα έχει ετεροεργασιακό χαρακτήρα. Ο όρος ετεροεργασιακός προτείνεται για να καταδείξει το γεγονός ότι δυο πολίτες μπορούν να εργάζονται στο ίδιο είδος εργασίας, στον ίδιο οργανισμό και να έχουν τελείως διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτός είναι ο ορισμός του μη αναδιανεμητικού χαρακτήρα. Η κάθε κοινωνική ομάδα αποσπά για "πάρτη" της, αδιαφορώντας ακόμα και για τους εργαζόμενους που κάνουν την ίδια εργασία αρκετές φορές πιο εντατικά.

Η σύγκρουση υποτίθεται ότι είναι μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, στην πραγματικότητα όμως διάφορες κοινωνικές ομάδες αποσπούν δικαιώματα σε βάρος του συνόλου και των συναδέλφων τους που εργάζονται στην ίδια εργασία, με περισσότερη ένταση για λιγότερες αποδοχές και δικαιώματα.

Το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι μικτό, αναδιανεμητικό για την κύρια ασφάλιση και κεφαλαιοποιητικό για την επικουρική.

Αναδιανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα: βασικά χαρακτηριστικά και πολιτικές διαστάσεις

Η κύρια ασφάλιση έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, οι σημερινοί εργαζόμενοι με τις εισφορές τους χρηματοδοτούν τις τρέχουσες συντάξεις, ενώ οι σημερινοί συνταξιούχοι χρηματοδότησαν με τις εισφορές τους, τον χρόνο που εργάζονταν, τους προηγούμενους συνταξιούχους.

Στην Ελλάδα το αναδιανεμητικό σύστημα κατέρρευσε και αυτό που έχουν οι συνταξιούχοι είναι ένα σύνολο από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που είναι αδύνατον και άδικο να υλοποιηθούν. Οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν όταν εργάζονταν, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των προηγούμενων συνταξιούχων.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεικά ούτε μετά την εντολή του λαού με δημοψήφισμα, κάθε προσπάθεια υλοποίησης της συνταγματικής επιταγής της διατήρησης των μεγάλων συντάξεων συνιστά εκμετάλλευση:
εκμετάλλευση κάθε πολίτη με εισοδήματα μικρότερα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, το κράτος πρέπει να αποσπάσει από αυτούς τους πολίτες πόρους με την μορφή των άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
εκμετάλλευση των σημερινών εργαζομένων που είναι υποχρεωμένοι από το σύνταγμα να χρηματοδοτήσουν τους σημερινούς συνταξιούχους, ενώ οι ίδιοι θα συνταξιοδοτηθούν με κεφαλαιοποιητικό σύστημα,
εκμετάλλευση των σημερινών εργαζομένων, οι οποίοι είναι λιγότεροι σε αριθμό από τους συνταξιούχους και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μικρότερες αποδοχές από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης,
εκμετάλλευση των άνεργων-μικροεισοδηματιών με εισοδήματα από ενοίκια λιγότερα από τις ευλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, τα οποία το κράτος φορολογεί αυτοτελώς και επιπρόσθετα αποσπά ΕΝΦΙΑ από τα ακίνητα που ενοικιάζονται,
εκμετάλλευση των άνεργων γιατί το κράτος δεν έχει πόρους να διαθέσει για αυτούς,
εκμετάλλευση των χαμηλοσυνταξιούχων που υπομένουν οριζόντιες περικοπές, για να μην κοπούν οι ψηλές συντάξεις.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι είναι μύθος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν εξαιτίας του PSI.
"Οι ζημιές που κατέγραψαν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του PSI είναι 13,4 δισ, ...
... το κράτος έδωσε στα Ταμεία ως επιχορήγηση 38 δισ. την τριετία 2012-14 και 64 δισ. την πενταετία 2010-2014, εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των Ταμείων είναι τα 13,4 δισ. που τους ζημίωσε από το PSI!.."
Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI

Διάλυση της οικονομίας από την υπερφορολόγιση

Επιπρόσθετα η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων τις οδηγεί στο κλείσιμο (ή την παρανομία) με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των εργαζομένων που θα μπορούσαν να πληρώσουν τις συντάξεις των δικαιούχων.

Φαύλος κύκλος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα κατάρρευση του συστήματος και την εξαθλίωση των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των άνεργων.

Με άλλα λόγια αντιστρέφεται η κοινωνική αλληλεγγύη που ήταν η πρόθεση του διανεμητικού συστήματος.

Η αδυναμία δανεισμού της χώρας μετατρέπει το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα σε εκμεταλλευτικό θεσμό, όπου οι εκμεταλλευτές (πιθανόν χωρίς να το θέλουν) είναι οι συνταξιούχοι με τις μεγάλες συντάξεις και εκμεταλλευόμενοι είναι οι πολίτες με εισοδήματα μικρότερα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροεπιχειρηματίες, αγρότες με λίγες ή καθόλου επιδοτήσεις) και οι άνεργοι.

Η επιταγή του συντάγματος στην διατήρηση των μεγάλων συντάξεων δεν επιτρέπει να κατευθυνθούν πόροι στους πολίτες με εισοδήματα μικρότερα από το όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχει επιταγή του συντάγματος για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό πολιτών να απέχει από τις εκλογές και να αναζητά λύσεις δεξιού ή αριστερού ολοκληρωτικού χαρακτήρα.

Συμπληρωματικές παρατηρήσεις

Ενώ τα σημερινά αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά του συστήματος κυρίας ασφάλισης έχουν εκμεταλλευτικό χαρακτήρα τα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης συνδέθηκαν με το Σκάνδαλο δομημένων ομολόγων στην Ελλάδα

Από τις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΔΕΚΟ, τραπεζιτικών και άλλων προνομιούχων, πρέπει να αφαιρούνται όλα τα εκμεταλλευτικά δικαιώματα που στηρίζονται σε φόρους υπέρ τρίτων, καθώς το υπερβάλλον εφάπαξ που εισέπραξαν οι δικαιούχοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παράγουν άμεσα πλούτο, οι αποδοχές τους και οι ασφαλιστικές εισφορές τους προέρχονται από τον πλούτο που παράγουν οι εμπορεύσιμες δραστηριότητες και συλλέγεται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος με την φορολογία.

Ο φόρος που καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πλασματικός και θα μπορούσαμε ισοδύναμα να θεωρήσουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν καταβάλουν καθόλου φόρο και πληρώνονται όσο οι αποδοχές που προκύπτουν αφαιρώντας τον πλασματικό φόρο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των προνομιούχων, μπορούν να συσχετιστούν  με έναν μειωτικό συντελεστή γιατί αποσπάστηκαν από το κράτος, την περίοδο που αυτό λειτουργούσε με δανεικά και επιδοτήσεις από το εξωτερικό.

Συμπληρωματικά οι περισσότεροι προνομιούχοι απόσπασαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχοντας ήδη μονιμότητα, ή εργαζόμενοι σε μονοπωλιακούς ή προνομιούχους οργανισμούς, που δεν παρήγαγαν πλούτο, ή λειτουργούσαν με ζημιά.

Το ασφαλιστικό σύστημα του μανιφέστου

Το μανιφέστο προτείνει την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με δημοψήφισμα.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όταν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) προσαυξημένες με τον επίσημο τόκο, αφού αφαιρεθεί το ποσό των συντάξεων που έχουν ήδη ληφθεί, μπορούν να τεκμηριώσουν δικαίωμα μεγαλύτερης σύνταξης υπολογίζοντας τα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά χρόνια με βάση το προσδόκιμο ζωής και χρησιμοποιώντας τους ίδιους υπολογισμούς με τους οποίους θα συνταξιοδοτηθούν οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Το μανιφέστο προτείνει ένα ασφαλιστικό σύστημα σαν της Αυστραλίας όπου για τον υπολογισμό της σύνταξης προσμετρώνται τα άλλα`εισοδήματα του συνταξιούχου, αλλά καινοτομεί στο ύψος των συντάξεων.

Οι συντάξεις που χορηγεί το κράτος συμπληρώνουν τα υπάρχοντα εισοδήματα των δικαιούχων.
Το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων προσδιορίζεται τουλάχιστον όσο οι οικογενειακές εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, υπολογισμένες από την στατιστική υπηρεσία, σε μια κλίμακα σχετιζόμενη αναγωγικά με τον μέσο όρο των συντάξεων της ένωσης για τις θέσεις στις οποίες εργάστηκε ο συνταξιούχος.

Το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει το μανιφέστο είναι κεφαλαιοποιητικό και αναδιανεμητικό.
Όλοι οι συνταξιούχοι (ακόμα και οι πρόωροι) έχουν δικαίωμα κατώτατης σύνταξης τουλάχιστον όσο οι οικογενειακές εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στέγης, συνυπολογίζοντας εισοδήματά τους από άλλες πηγές.

Παραπάνω σύνταξη δικαιούνται μόνο αυτοί που έχουν δώσει παραπάνω εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, και αυτές υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της σύνταξης με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογιστεί η σύνταξη των παιδιών τους.

Οι πρόωροι συνταξιούχοι μπορούν να διακόπτουν την σύνταξη προσωρινά, αν βρίσκουν μια θέση εργασίας, ή μια δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει.
Οι πρόωροι συνταξιούχοι πρέπει να απαγορεύεται να εργάζονται σε άλλη εργασία εκτός αν αυτή είναι δηλωμένη και τα έσοδά τους από αυτή αφαιρούνται από την σύνταξη, αν είναι λίγα, ή δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη αν την υπερβαίνουν.
Με την διακοπή της εργασίας μπορούν πάλι να αρχίσουν να παίρνουν σύνταξη.


Για ίδιο είδος εργασίας πρέπει να κατοχυρώνονται ίδια δικαιώματα. Δεν μπορεί δύτες ή ανθρακωρύχοι που πραγματικά εργάζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ή σε στοές, να κατοχυρώνουν τελείως διαφορετικά δικαιώματα, εξαρτώμενα από τον εργοδότη στον οποίον εργάζονται και τις διασυνδέσεις που έχουν.

Παράδειγμα κάποιος δύτης χωρίς να βουτάει σε μόνιμη βάση μπορεί να μαζεύει τελείως διαφορετικά δικαιώματα από έναν συνάδελφό του που εργάζεται στην ίδια εργασία, εντατικά σε καθημερινή βάση αλλά σε διαφορετικό εξωτερικό εργοδότη με σύμβαση έργου, [δύτης με μπλοκάκι, χωρίς ένσημα δύτη].

προηγούμενα κείμενα

1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών 
2. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους
3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα



Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα

Βαράσοβα όρος - Varasova mountain

[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]


Μερικά παραδείγματα ανασχεδιασμού του κράτους με μη μόνιμους εργαζόμενους

Ξεκινάς τον σχεδιασμό με την υπάρχουσα δομή του κράτους, και ορίζεις τους σκοπούς που επιτελεί ο κάθε νέος οργανισμός.

1. ΟΑΕΔ

Καταργείς τον ΟΑΕΔ και μεταφέρεις όλες τις λειτουργίες στα πληροφορικά συστήματα και στα ΚΕΠ.
Όσες λειτουργίες δεν μπορούν να μεταφερθούν και είναι αναγκαίες μαζί με άλλες καινοτόμες εκχωρούνται σε ένα πολύ μικρό ΟΑΕΔ, πλήρη σχεδιασμένο από την αρχή με μη μόνιμους εργαζόμενους και στελέχη, αλλά με σύγχρονο management.

2. Υπουργείο πολιτισμού.

Επανασχεδιάζεις την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων από έκτακτους γλωσσομαθείς και καταρτισμένους υπαλλήλους και απολύεις όλους τους μόνιμους που έχουν καταλάβει την φύλαξη των χώρων, εκμεταλλεύονται τα σπίτια του υπουργείου στην πλάκα, πουλάνε επίσημο υλικό χωρίς αποδείξεις και κλείνουν τους αρχαιολογικούς χώρους όποτε επιθυμούν.
Επανασχεδιάζεις το έργο της συντήρησης και της αναστήλωσης των αρχαιολογικών μνημείων από έκτακτους εργαζόμενους.
Δημιουργείς μια νέα διαχειριστική αρχή  ώστε να κάνει σωστά όλους τους ελέγχους των εργαζομένων και τις προμήθειες των υλικών με ανοιχτούς διαγωνισμούς και μια υπηρεσία ελέγχου των έργων. Ελάχιστη γραφειοκρατία, αποτελεσματική εκτέλεση έργων από μη μόνιμους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και επιδόματα.
Ζητήματα που αφορούν τους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού καταπάτησαν ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά!
Αποκλειστικό: Το υπουργείο Πολιτισμού... κλέβει την Εφορία! Τι άλλο;...
Φωτιά τον Ιούνιο, κλειστό τον Σεπτέμβριο

Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει το ίδιο το δημόσιο, χωρίς εκχώρηση των έργων σε ιδιώτες εργολάβους χρησιμοποιώντας απλά μη μόνιμους εργαζομένους, έκτακτους και αορίστου χρόνου.

Πέρα από την φύλαξη και την συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων οι υπόλοιπες δραστηριότητες του υπουργείου αξιολογούνται και ανασχεδιάζονται μαζί με άλλες καινοτόμες και υλοποιούνται από ένα μικρό αποτελεσματικό οργανισμό.

3. Υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.
 
Μόλις μίλησα με μια πολίτη Γ κατηγορίας (Ελληνίδα που εργάζεται σαν Κινέζα στο δημόσιο) που εργάζεται 6,5 ώρες σε κοινωφελή εργασία δήμου με χρήματα από ΕΣΠΑ, πάνω σε απορριμματοφόρο με 490 ευρώ τον μήνα, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς αδιάβροχα, χωρίς εκπαίδευση, ...

["Ουστ γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές, επαναστάτες  της δεκάρας, και της υπεράσπισης της μονιμότητας και των προνομίων των λαμογιών, των άσκοπων και των αδιάφορων"
Με συγχωρείται που παραφέρθηκα αλλά όταν μιλάμε για άρση της μονιμότητας εσείς θα κλαίτε τάχα για τους βολεμένους που βουτάνε τα υλικά καθαρισμού από τους δήμους.]

Φαίνεται το φαινόμενο να εμφανίζεται σε πολλούς δήμους
"Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της α' φάσης. Έχουν καταγγελθεί κρούσματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εργάζονται με πεντάμηνη απασχόληση και μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε κάποιους Δήμους. Ήδη ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας έχουν λάβει γνώση ορισμένων υποθέσεων και έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τον ΣΕΠΕ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Υπήρξαν για παράδειγμα καταγγελίες εργαζομένων που, ενώ η πρόσληψή τους, ήταν για θέσεις γενικών καθηκόντων, τους ζητήθηκε να εργαστούν στο νεκροταφείο του δήμου. Σε άλλους ζητήθηκε να εργαστούν νυχτερινές ώρες, πέραν του κανονικού ωραρίου τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλεπόταν από τη δημόσια πρόσκληση και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προσανατολίζονται να πάρουν τους δικαιούχους από αυτούς τους δήμους, στους οποίους δημιουργήθηκαν προβλήματα και να τους τοποθετήσουν σε άλλες θέσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια αμοιβή."
Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των 19.101 θέσεων

Μπορεί να περάσει η καθαριότητα των δήμων σε συνεργεία από μη μόνιμους εργαζόμενους γεμάτα δύναμη και χαμόγελο, που θα πληρώνονται αξιοπρεπώς και θα παίρνουν τα λογικά επιδόματα.

Απόλυση με πρόωρη συνταξιοδότηση όλων των αδυσώπητων παράσιτων που βάζουν ανθρώπους να εργάζονται για λογαριασμό τους, χωρίς να έχουν κεφάλαια οι ίδιοι, ή επιχείρηση, αλλά μόνιμη θέση.

Ας σχεδιάσουμε καινοτόμους οργανισμούς καθαριότητας με mamagment, μη μόνιμους καλοπληρωμένους εργαζόμενους, εξοπλισμό, συντήρηση εξοπλισμού και πρόστιμα στους πολίτες που πετάνε σκουπίδια ανεξέλεγκτα.

Αν δεν υπάρχει μονιμότητα οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να σχεδιαστούν και να διαχειριστούν από το κράτος, χωρίς πολιτικούς ενδιάμεσους, αλλά με βάση τον σκοπό που υπηρετούν και με σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς υποταγή στους μόνιμους.

4 Η επιθεώρηση εργασίας

Η επιθεώρηση εργασίας είναι ένας οργανισμός που ελέγχει την εφαρμογή των εργατικών νόμων.
Η μη εφαρμογή των νόμων και η εξωτερική εργασία Outsourcing ανήκουν στους βασικούς πυλώνες εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Αυτή είναι η κυριότερη εκμετάλλευση και όχι η εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο που ψεύτικα υποστηρίζουν οι πολίτες κατηγορίας Α.
Όποιος είναι μόνιμος εργαζόμενος που ενδιαφέρεται για το αντικείμενό του στην επιθεώρηση εργασίας μπορεί να κρατήσει την θέση του σε μια νέα επανασχεδιασμένη με μη μόνιμους υπαλλήλους επιθεώρηση εργασίας.
Οι υπόλοιποι να φύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση ή να περάσουν σε καθεστώς κινητικότητας για να διεκδικήσουν θέσεις σε άλλους επανασχεδιασμένους οργανισμούς.
Η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να επανασχεδιαστεί, ενώ ταυτόχρονα οι εργατικοί νόμοι πρέπει γίνουν απλοί και λογικοί.
Ένας οργανισμός με με management, μη μόνιμους εργαζόμενους και στελέχη, εξειδικευμένους τομείς, πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα, εκπαίδευση για κάθε τομέα.

προηγούμενα κείμενα

1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών 
2. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους

 Επόμενα κείμενα

4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές 





Παράρτημα

Πρόταση ανασχεδιασμού επιθεώρησης εργασίας,

Επιχειρησιακά η επιθεώρηση εργασίας μπορεί να στηρίζεται σε τρία επίπεδα

1. Κεντρικό Γραφείο Τομέων (ΚΓΤ)
Θα συγκεντρώνει τα δεδομένα από τα Επιμέρους Γραφεία Τομέων (ΕΓΤ).
Το  ΚΓΤ θα μπορεί να κάνει και προτάσεις αλλαγής νόμων, όπου οι νόμοι χωρίζουν τους πολίτες σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα για την ίδια εργασία.

2. Επιμέρους Γραφεία Τομέων (ΕΓΤ), που αναλαμβάνουν με στήριξη νομικού και πληροφορικάριων την μελέτη, την διασταύρωση, δεδομένων εργασίας για διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων ανά τομέα, σε όλη την επικράτεια.
 Τα ΕΓΤ πρέπει να μπορούν να ελέγξουν με τα πληροφορικά συστήματα του υπουργείου εργασίας και της ΓΓΔΕ, το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, μόνιμοι και έκτακτοι, και να υποβάλει έκθεση με τις διαφορές αποδοχών και δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και έκτακτων, στο ΚΓΤ.

Τα ΕΓΤ μπορεί να είναι στην πρωτεύουσα  ή διάσπαρτα στις πόλεις της Ελλάδας, με πρόσβαση στα πληροφορικά συστήματα, στους εργατικούς νόμους, ένα τηλέφωνο χωρίς χρέωση καταγγελιών, και site με πληροφορίες στο internet  και email.
Σε κάθε τομέα θα υπάρχει τμήμα εκπαίδευσης επιθεωρητών, για κάθε κατηγορία εργαζομένων.
Το κάθε ΕΓΤ θα αποτελείται από μια ολιγομελή ομάδα μη μόνιμων εργαζόμενων και θα παρουσιάζει ανοικτά προσβάσιμα δεδομένα για τους τομείς που διαχειρίζεται.

β. Οι επιθεωρητές εργασίας (ΕΕ) μπορεί να είναι λίγοι με έδρα την πρωτεύουσα κάθε νομού, με αυτοκίνητα και συνδεδεμένοι με internet με τα ΕΓΤ, από όπου θα παίρνουν οδηγίες επιτόπιου ελέγχου οπουδήποτε στα όρια του νομού.
Οι ίδιοι οι επιθεωρητές θα κάνουν έλεγχο για τον σωστό είδος ενσήμων και τον σωστό αριθμό ενσήμων και την μαύρη εργασία. Οι επιθεωρητές του ΙΚΑ θα καταργηθούν. 

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη από τα ΕΓΤ θα είναι ικανοί να κάνουν έλεγχο για κάθε κατηγορία εργαζομένων και να υποβάλλουν εκθέσεις μέσω internet στα ΕΓΤ. 

Ενδεικτικά μερικοί τομείς που απαιτούν διαφορετικό ΕΓΤ

1. Τομέας έκτακτων εργαζομένων στο Δημόσιο με εξάμηνες συμβάσεις, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
Ο τομέας αυτός μπορεί να χωρίζεται σε υποτομείς για διάφορες κατηγορίες, να έχει γραφείο σε μια μόνο πόλη της Ελλάδας και να ελέγχει όλη την Ελλάδα, με τα πληροφορικά συστήματα και ένα τηλέφωνο και email για καταγγελίες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι ίδιες οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι με το κράτος είναι εκμεταλλευτικές.
Το ΕΓΤ μπορεί να συλλέξει στοιχεία για τον αριθμό των μόνιμων και έκτακτων εργαζομένων που ασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο, τις διαφορές αποδοχών και δικαιωμάτων και την παρουσία των μόνιμων στις εργασίες που υποτίθεται ότι κάνουν και για τις οποίες λαμβάνουν μισθούς και επιδόματα.
 
2. Τομέας έκτακτων εργαζομένων στο Δημόσιο με πεντάμηνες συμβάσεις, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
 Να ελέγξει με τα πληροφορικά συστήματα το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, μόνιμοι και έκτακτοι, και να υποβάλει έκθεση με τις διαφορές αποδοχών και δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και έκτακτων.
Να οδηγεί στα δικαστήρια τους Δήμους που τολμάνε να χρησιμοποιούν αυτούς τους πολίτες για ανθυγιεινές και βαριές εργασίες (συλλέκτες με απορριμματοφόρα) χωρίς εκπαίδευση, χωρίς επιδόματα...
Να ελέγξει σαν εξωτερικός φορέας την παρουσία των μόνιμων στην εργασία τους, μέχρι να καταργηθεί η θέση τους και η μονιμότητά τους.

3 Τομέας για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς εργολάβους που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
Να `έχει πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με το σύνολο των συμβάσεων που υπογράφουν οι εργολάβοι με το δημόσιο.
 Να ελέγξει με τα πληροφορικά συστήματα το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, μόνιμοι και έκτακτοι, και να υποβάλει έκθεση με τις διαφορές αποδοχών και δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και έκτακτων.
Να καταγράψει εργασία με υπερωρίες χωρίς πληρωμή, μη καταβολή δεδουλευμένων, μη χρησιμοποίηση εργαζόμενων που εργάζονται σε σταθερό εργοδότη με μπλοκάκι, ...

4 Τομέας της ζούγκλας του ιδιωτικού τομέα στις μεγάλες επιχειρήσεις


Το κράτος μπορεί να επιδράσει στις χρεωμένες επιχειρήσεις που ανακεφαλαιώνονται με χρήματα των πολιτών, και στις νέες επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων που χρησιμοποιούν επενδυτικά κεφάλαια τραπεζών.

Το κράτος μπορεί να ανταλλάξει το δικαίωμα απόλυσης στον εργοδότη, την μηδενική φορολογία κερδών που επαναεπενδύονται,  την μικρή φορολογία γενικά και την σταθερότητα φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων, με κατώτατους μισθούς όσο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης για άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενους.

Οι μεγαλοεπενδυτές μπορούν να προϋπολογίσουν το εργατικό κόστος και να ελέγξουν αν τους συμφέρει να κάνουν την επένδυση.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε χρεοκοπημένες εταιρείες που χρησιμοποιούν χρήματα τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από πολίτες, να έχουν δυο ειδών εργαζομένους, τους προνομιούχους που είναι υπάλληλοι της εταιρίας και τους μη προνομιούχους που εργάζονται σε εξωτερικά συνεργεία.

Τομέας για δύτες ιχθυοτροφείων με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη (ένσημα ΟΑΕΕ), οι δύτες εργάζονται χωρίς καταδυτικά ένσημα, πολλές φορές χωρίς την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας για εργασία σε ζευγάρια, ... και μερικές φορές πνίγονται.

Το κράτος ή μια ανεξάρτητη αρχή μπορεί να πιστοποιεί τις επιχειρήσεις που παρέχουν στους άμεσα και έμμεσα εργαζομένους τους μισθούς, όσο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης.

5 Τομέας της ζούγκλας του ιδιωτικού τομέα στις μικρές επιχειρήσεις

Στην ζούγκλα του μικρού ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί το κράτος να καθορίσει κατώτατο μισθό όσο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, γιατί ο μισθός καθορίζεται από το ποσοστό των ανέργων σε μια δυνητικά συμμετοχική αγορά εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να θέσουμε εργατικούς νόμους που δεν θα έχουν σχέση με την πραγματικότητα και θα καταπατούνται.

Η ισότητα των πολιτών και οι ίσες ευκαιρίες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απελευθέρωση των απολύσεων στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για πραγματικές ανάγκες του κράτους με χρήματα πολιτών ή χρήματα από την Ένωση.
Σε αυτές τις θέσεις το κράτος είναι υποχρεωμένο να μην εκμεταλλεύεται τους πολίτες του χωρίζοντάς τους σε διαφορετικές κατηγορίες.

Στον μικρό ιδιωτικό τομέα πιο σημαντικό θέμα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και η εφαρμογή λογικών ευέλικτων εργατικών νόμων.

Σημαντικό είναι να έχει ο εργοδότης την δυνατότητα να προσλάβει και να απολύσει εργαζόμενους σε ευέλικτες μορφές εργασίας (λίγες μέρες την εβδομάδα, ή λίγες ώρες την ημέρα), που πληρώνονται όμως με ένα ποσοστό παραπάνω από αυτά που αναλογούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης για τον αντίστοιχο χρόνο.

Σημαντικό τέλος είναι η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τις συμβάσεις που δημιουργούνται για τα διαφορετικά επαγγέλματα σε διαφορετικές περιοχές. Οι εργοδότες να ενθαρρύνονται και οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αμοιβές μεγαλύτερες από τα όρια του κατώτατου μισθού που προσδιορίζει η στατιστική υπηρεσία, ώστε οι αποδοχές να τείνουν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης.

Ο κατώτατος μισθός στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να προσδιορίζεται από την στατιστική υπηρεσία, σχετιζόμενος με το ποσοστό ανεργίας και μπορεί να κινείται από το όριο της φτώχειας σε μεγάλα ποσοστά ανεργίας μέχρι τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, όταν τα ποσοστά ανεργίας πέφτουν κάτω από το 5%

Το κράτος ή μια ανεξάρτητη αρχή μπορεί να πιστοποιεί τις επιχειρήσεις που παρέχουν στους άμεσα και έμμεσα εργαζομένους τους μισθούς όσο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης.

 Έλεγχος για μαύρη εργασία, για μη σωστό είδος ενσήμων, για μη σωστό αριθμό ενσήμων, για μη πληρωμή αποδοχών, ...
Διαφορετικοί τομείς μπορούν να καλύψουν την ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα

Τομέας για σερβιτόρους, οι εργοδότες βάζουν λιγότερα ένσημα, δεν πληρώνουν άδειες,...
Τομέας για κουριερ, οι εργαζόμενοι πολλές φορές εργάζονται με δικό τους μηχανάκι

2. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους

 Αχέροντας - Acherontas river
[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]


Να γκρεμίσουμε το εκμεταλλευτικό κράτος και να το ανασχεδιάσουμε 

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα και οι υψηλές συντάξεις είναι ενάντια στην κοινωνία των πολιτών.

Η Ελληνική πραγματικότητα δημιουργείται εξαιτίας των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών, οι θεσμοί μπορούν να αλλάξουν με ανακατεύθυνση των χρηματικών ροών, που θα θεσμοθετηθεί με ένα δημοψήφισμα που θα άρει την μονιμότητα και θα καταργεί τις μεγάλες συντάξεις.

Έξοδος με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όλων των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων με οποιαδήποτε διάταξη υπήρχε πριν καταργηθεί από τα μνημόνια και μια αξιοπρεπή σύνταξη σχετιζόμενη με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, την θέση που κατείχε ο απολυμένος και τα υπόλοιπα εισοδήματά του.

Φορολογική αμνηστία για όλους τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης.

Τα παραπάνω θα επιτρέψουν τον επανασχεδιασμό του κράτους βασισμένου σε πληροφορικά συστήματα, επανασχεδιασμό κάθε υπουργείου και κάθε δημόσιου οργανισμού από την αρχή στο πρότυπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χωρίς μόνιμες θέσεις και μισθούς ανεξάρτητα αποτελέσματος.

Ποιος θα κάνει την επανασχεδίαση του κράτους?

Οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται για την εργασία τους είναι ενήμεροι σε κάθε οργανισμό ποιοι είναι τα λαμόγια και οι άσκοποι καθώς και τον σκοπό του οργανισμού.
Η συνεργασία αυτών των πολιτών με εξειδικευμένους managers από Ελλάδα και εξωτερικό, μπορεί να καθαρίσει το δημόσιο από τα παράσιτα,που θα πάνε σπίτι τους με αξιοπρεπείς συντάξεις.

Φυσικά το συνολικό συντονισμό και έλεγχο του επανασχεδιασμού του κράτους θα το έχει ένα νέο ανασχεδιασμένο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες μέλη μπορεί να προσφερθεί ανάλογα με τις δραστηριότητες των οργανισμών που ανασχεδιάζονται, Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα

Μια θεσμική μάχη

Το Νοέμβριο του 2012 στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται από το υπουργείο οικονομικών με τις υποδείξεις της τρόικας δημιουργείται ένας νέος θεσμός διοίκησης στην Ελλάδα, η ΓΓΔΕ.
Ένας θεσμός που αποσπά την φορολογική διοίκηση από την κυριαρχία των πολιτικών και των εφοριακών και την συνδέει με την επίτευξη στόχων.
Στο πολυνομοσχέδιο στις σελίδες 74-77 περιγράφεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από υπάρχουσες δομές της φορολογικής διοίκησης, η σύσταση θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Πολυνομοσχέδιο
Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ΓΓΔΕ είναι το θεσμικό δώρο της ένωσης στην Ελλάδα.
Είναι η προσπάθεια άνθησης των ανοικτών θεσμών, όπου η διοίκηση γίνεται ανεξάρτητη, αυτόνομη και συνδέεται με σκοπούς.

Η επιλογή του manager και ειδικού στην πληροφορική Χάρη Θεοχάρη στην ΓΓΔΕ, είναι επιτυχημένη και συστήνει νέες οργανικές μονάδες.
Σύσταση οργανικών μονάδων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και καθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων αυτών

Τον Ιούνιο του 2014 ο Θεοχάρης "εξαναγκάστηκε" σε παραίτηση από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου
Παραίτηση Χ. Θεοχάρη με αιχμές

"Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν ανέφερε συχνά ως σημείο καμπής την απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη. Ισχυριζόταν ότι αυτό ήταν το σημείο στο οποίο χάθηκε η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα από το ΔΝΤ αλλά και ορισμένες βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πέραν της Γερμανίας. Από εκείνη τη στιγμή είχε υποστηρίξει το επιχείρημα πως η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αρνούνταν να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, τη διαπλοκή και τα διάφορα καρτέλ, ενώ σε συζητήσεις συχνά αναρωτιόταν χαρακτηριστικά: «Ο Παπανδρέου απέτυχε γιατί προστάτευσε τους πελάτες του – το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές. Ο Σαμαράς γιατί προστάτευσε ισχυρά συμφέροντα που τον στήριζαν»;"
Η αξιολόγηση που δεν έκλεισε ποτέ

Δημόσια Διοίκηση. Δύο λέξεις. Δύο... ψέματα. Στη χώρα μας, και οι δύο λέξεις αυτές, είναι ψεύτικες

Σήμερα οι "κλειστοί θεσμοί" επιτίθενται και θέλουν να καταλάβουν την ΓΓΔΕ εκπροσωπούμενοι από τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές των μόνιμων εφοριακών, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται χωρίς σύνδεση του μισθού τους με την απόδοσή τους, ...

Αν κάποιος πιέζεται να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη και να πάει σπίτι του, υπάρχουν εκατοντάδες αξιόλογοι φοροτεχνικοί και άλλοι επιστήμονες να στελεχώσουν χωρίς μονιμότητα κάθε υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών σε ένα νέο χωρίς μονιμότητες σχεδιασμένο υπουργείο για τις υπηρεσίες που δεν μπορεί να διαχειριστεί η ΓΓΔΕ

Εφοριακοί ζητούν την κατάργηση της ΓΓΔΕ
Τ. Αλεξιάδης: Τι είπε σε συνάντηση με την ΠΟΕ- ΔΟΥ για Σ.Δ.Ο.Ε., υποθέσεις προς παραγραφή, περιουσιολόγιο και τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία

Η ανεξαρτησία, η αυτονομία και το mamagement είναι θεσμοί διοίκησης που μπορούν να επεκταθούν με προσαρμογή τους στον κάθε δημόσιο οργανισμό με επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών, περιγραφή κάθε θέσης, αξιολόγηση, σύνδεση αποδοχών με την αποτελεσματικότητα.

Ο αφηρημένος σκοπός που υπηρετεί ο κάθε οργανισμός πρέπει να είναι πάνω από τον άνθρωπο που εργάζεται στον οργανισμό.
Ο κάθε δημόσιος οργανισμός μέσα από αφηρημένους σκοπούς υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών και όχι τους εργαζόμενους σε αυτόν,

Ο κάθε δημόσιος οργανισμός είτε είναι ένα νοσοκομείο, είτε ένα υπουργείο, πρέπει να ανασχεδιαστεί όπως η ΓΓΔΕ, τότε και μόνο τότε θα είναι δυνατή η αξιολόγηση του προσωπικού, τότε και μόνο τότε οι οργανισμοί θα υπηρετούν την κοινωνία των πολιτών και όχι τους εργαζόμενους σε αυτούς,

Η απελευθέρωση των απολύσεων με ένα δημοψήφισμα θα επιτρέψει τον ανασχεδιασμό του κράτους, ο οποίος με την σειρά του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να γίνει η Ελλάδα μια δημοκρατία με ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς θεσμούς, με ελευθερία, ευημερία και θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού

Από την άλλη μεριά ο αγώνας είναι άνισος γεμάτος παγίδες.

Πολίτες εργαζόμενοι με εξάμηνες συμβάσεις έκτακτοι, με προγράμματα ΕΣΠΑ, ζητάνε ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους που υποτίθεται ότι κάνουν την εργασία που κάνουν οι έκτακτοι.
Οι πολίτες αυτοί είναι εξειδικευμένοι κτίστες με προϋπηρεσία και προσπαθούν να συνδικαλιστούν.
Η παγίδα είναι η μονιμότητα. Θα μιλήσουν με τον κ. Dimitris Koutsoumpas και αυτός θα τους ζητήσει να αγωνιστούν για μια μόνιμη θέση εργασίας στην δευτέρα παρουσία.

Ζητήματα που αφορούν τους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ίσα δικαιώματα και ίση εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή τώρα, με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις των μόνιμων εκμεταλλευτών, να πάρουν το έργο και τον έλεγχό του στα χέρια τους οι μη μόνιμοι.

Να αποδοθούν τα πραγματικά δικαιώματα στους πραγματικούς εργαζόμενους. Μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων των μόνιμων, αύξηση αποδοχών και δικαιωμάτων στους έκτακτους.

Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση και δεν χρειάζεται πόλεμο μόνο ένα δημοψήφισμα για την άρση της μονιμότητας και την μείωση των μεγάλων συντάξεων.

Πολίτες εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις έκτακτοι, με προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι ανειδίκευτοι και είναι δύσκολο να συνδικαλιστούν.

Ανάλογα με τον δήμο που θα πέσουν, τους αιρετούς και τους μόνιμους υπάλληλους που θα συναντήσουν, και τις τρέχουσες ανάγκες. μπορεί να εργαστούν σαν σύγχρονοι σκλάβοι του Δημάρχου και των μονίμων, ή να μην κάνουν τίποτα.

Δεκάδες δήμοι χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι, χρηματοδοτούμενοι από την Ένωση για να μειώσουν διαστρεβλωμένα την ανεργία, εργάζονται σε προγράμματα κοινής ωφελείας του ΟΑΕΔ.

"Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της α' φάσης. Έχουν καταγγελθεί κρούσματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εργάζονται με πεντάμηνη απασχόληση και μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε κάποιους Δήμους. Ήδη ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας έχουν λάβει γνώση ορισμένων υποθέσεων και έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τον ΣΕΠΕ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Υπήρξαν για παράδειγμα καταγγελίες εργαζομένων που, ενώ η πρόσληψή τους, ήταν για θέσεις γενικών καθηκόντων, τους ζητήθηκε να εργαστούν στο νεκροταφείο του δήμου. Σε άλλους ζητήθηκε να εργαστούν νυχτερινές ώρες, πέραν του κανονικού ωραρίου τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλεπόταν από τη δημόσια πρόσκληση και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προσανατολίζονται να πάρουν τους δικαιούχους από αυτούς τους δήμους, στους οποίους δημιουργήθηκαν προβλήματα και να τους τοποθετήσουν σε άλλες θέσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια αμοιβή."
Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των 19.101 θέσεων

Οι Άνεργοι ΣΤ κατηγορία πολιτών

Ο κ. Σταϊκούρας πέρυσι έβαλε την υπογραφή του σε μια ΚΥΑ μαϊμού που υποτίθεται ότι έθετε τα κριτήρια επιδότησης για δεύτερη χρονιά ταμείο ανεργίας 200 ευρώ.

Αλλάζοντας μια λέξη αυτή η ΚΥΑ δεν συνέχιζε το επίδομα σε αυτούς που είχε ήδη επιδοτήσει το κράτος για ένα χρόνο, ελέγχοντας τα εισοδήματά τους όχι τον χρόνο που ήσαν άνεργοι, αλλά τον προηγούμενο που εργάζονταν.

Ο κ. Σταϊκούρας από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είτε δεν μπορεί να προϋπολογίσει μια κρατική δαπάνη, είτε κλέβει τα χρήματα των άνεργων για να πληρώσει τα εφάπαξ των μονίμων.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, οι προϊστάμενοι και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, έπρεπε να που στον κ. Σταϊκούρα ότι αυτή η ΚΥΑ με τα κριτήρια που θέτει αποκλείει τους περισσότερους ανέργους από το να έχουν επίδομα για δεύτερο χρόνο, όπως η ίδια η ΚΥΑ θεσμοθετούσε.
Κανείς όμως δεν πήρε χαμπάρι τίποτα, γιατί ο καθένας ενδιαφέρεται για τον δικό του μισθό και όχι για τους άνεργους που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.

Ή θα πληρώνουμε τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ ή τους άνεργους. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να ανασχεδιαστεί, ένας μικρότερος ΟΑΕΔ με μη μόνιμους εργαζόμενους μπορεί να λειτουργεί για τις αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ΓΓΔΕ και στα πληροφορικά συστήματα υπουργείου εργασίας.

unemployment fund 2 / ταμείο ανεργίας 2 

Δεν φταίει ο κ. Σταϊκούρας, φταίνε οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί της Ελλάδας που υποχρεώνουν τον κ. Σταϊκούρα να είναι υπηρέτης των ψηφοφόρων του και όχι του συνόλου των πολιτών της χώρας.
Δεν φταίει και ο διοικητής του ΟΑΕΔ ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους του και όχι για τους άνεργους, που να σκεφτεί ότι έπρεπε να επιστρέψει την ΚΥΑ στον αναπληρωτή υπουργό σαν απαράδεκτη.

Η κ.Θεανώ Φωτίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε τον σκεπτικισμό της για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γιατί δεν είχε χρηματοδότηση, το κράτος ήταν ανίκανο να το μοιράσει εξαιτίας των διοικητικών ελλείψεων των δήμων, υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα για τον ωφελούμενο και μετά ανησύχησε μήπως αν το κράτος μοιράσει αυτά τα ελάχιστα χρήματα οι πολίτες θα βολευτούν και δεν θα αναζητήσουν κανονική εργασία, ή θα εργάζονται σε μαύρη εργασία. Είπε ότι το κράτος πρέπει να προσφέρει (μόνιμες?) καλές θέσεις εργασίας.
Το κράτος είναι όμως χρεοκοπημένο, δεν μπορεί να δανειστεί, ούτε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Μόνιμες θέσεις εργασίας μαζί με ανελευθερία και μιζέρια μπορούν να δημιουργήσουν μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα,
Βρίσκω τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με πληροφορικά συστήματα ή με μία ανίκανη διοίκηση?

Δυστυχώς δεν βρέθηκε στην βουλή ούτε ένας Θάνος Τζήμερος, ούτε ένας Λεβέντης να υποδείξει στην κ.Φωτίου χρηματοδότηση (με αλλαγή συντάγματος) από τους συνταξιούχους με τις μεγάλες συντάξεις, ούτε ένας Χάρης Θεοχάρης ή ένας Σπινέλης να της πει να βρει τους δικαιούχους  με τα πληροφορικά συστήματα της ΓΓΔΕ και του υπουργείου εργασίας με αιτήσεις από internet και ΚΕΠ, όπως ο Θεοχάρης μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Λεβέντης και ο Τζήμερος θεωρούν την δημιουργία ξανά και την ένωση κέντρου, σαν το κέντρο του κόσμου και του εαυτού τους και αδυνατούν να δουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανθρώπων ή ηγετών, αλλά πρόβλημα θεσμών, που για να λυθεί χρειάζεται η συμφωνία του 51% του πληθυσμού. Είναι αστειότητες διάφορα από αυτά που λένε για το ποτάμι και τους υπόλοιπους μεταρρυθμιστές.

Εννέα «προαπαιτούμενα» Λεβέντη για στήριξη σε Τσίπρα
Αν ψηφίσεις δημιουργία, ξανά!, δεν θα έχεις καθόλου ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Τζήμερος υποστηρίζει ότι αν η μικρότερη σύνταξη είναι 750 ευρώ και η μεγαλύτερη 2000 ευρώ εξοικονομούμε 6,5 δις ευρώ.
Αν θεωρήσουμε ότι δίνουμε κάθε μήνα 360 ευρώ σε 1.300.000 άνεργους χρειαζόμαστε 5.616.000.000 κάθε χρόνο.
Μια χαρά αυξάνουμε τις χαμηλές συντάξεις σε 750 ευρώ, δίνουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους, χάνουμε τους ψήφους των συνταξιούχων με μεγάλες συντάξεις και παίρνουμε τις ψήφους των χαμηλοσυνταξιούχων και των άνεργων.
Γιατί δεν το κάνουμε?
Μας το απαγορεύει το Σύνταγμα.
Δεν είναι καιρός να αλλάξουμε το Σύνταγμα?

Η κ.Λυμπεράκη από το ποτάμι, λέει αρκετά χρήσιμα στοιχεία στην προεκλογική παρουσίαση του ποταμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο κ.Καρκατσούλης από το ποτάμι κάνει ένα σχόλιο στο facebook για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ
(Κι Άλλα) Ψέμματα:

Δυστυχώς οι περισσότεροι βουλευτές της προηγούμενης βουλής στήριζαν τους μόνιμους και όχι τους άνεργους που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετακινήθηκαν στην Χρυσή Αυγή και Λαϊκή Ενότητα.

Τί ψήφισαν οι άνεργοι; Χρυσή Αυγή και Λαϊκή Ενότητα!

Οι άνεργοι φυτοζωούν  χωρίς αξιοπρέπεια, στηριζόμενοι σε γονείς, παππούδες, εκκλησία, φίλους, ή πεθαίνουν άστεγοι στον δρόμο.

Το πιο αστείο είναι ότι νομίζουν ότι για όλα φταίνε τα μνημόνια και οι κακοί ξένοι που τα επιβάλουν, δεν κατανοούν ακόμα ότι οι ξένοι πιέζουν για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν το υλοποιούν για να υποστηρίξουν ένα πελατειακό και συντεχνιακό κράτος.

Καμία διαπραγμάτευση δεν μιλάει καλύτερα για την κρίση από αυτό το γκραφίτι

προηγούμενα κείμενα

1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών

 Επόμενα κείμενα

3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα
4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές 

1. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: μονιμότητα συνταγματικά κατοχυρωμένη απέναντι στην κοινωνία πολιτών

Βαράσοβα όρος - Varasova mountain

[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]

Η Ελλάδα των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών

Οι κλειστοί εκμεταλλευτικοί θεσμοί της Ελλάδας αποσπούν πόρους που θα έπρεπε να κατευθυνθούν στους άνεργους και στους αδύνατους προς όφελος των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων με τις μεγάλες συντάξεις και των αγροτών με τις μεγάλες επιδοτήσεις.

Αυτή η λαϊκή νομενκλατούρα περιλαμβάνει όλους τους βολεμένους με προνόμια πολίτες από τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, μέχρι τον πρόεδρο της δημοκρατίας, με υψηλούς μισθούς και συντάξεις. σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι προνομιούχοι πολίτες χωρίζονται σε διάφορες διακριτές κατηγορίες, που χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τα προνόμια που απολαμβάνουν

αυτοί που  εργάζονται με δικαίωμα μονιμότητας σε διάφορες θέσεις εργασίας σε δημόσιο ΔΕΚΟ, τράπεζες και υποτιθέμενες ιδιωτικές εταιρείες:

Α1. τους ενδιαφερόμενους
 Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς με σκοπό, το προνόμιο της μονιμότητας που απολαμβάνουν δεν τους οδηγεί σε αδιαφορία αλλά σε υπηρεσία της θέσης τους, προσφέροντας τον χρόνο τους το ταλέντο τους και εργασία με το παραπάνω, καλύπτοντας την ανεπάρκεια των υπολοίπων.
Α2. τους αδιάφορους
Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς με σκοπό, ωστόσο το προνόμιο της μονιμότητας που απολαμβάνουν τους οδηγεί σε αδιαφορία,
Α3. τους άσκοπους,
Αυτούς που κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς χωρίς σκοπό, ή σε οργανισμούς με σκοπό, σε θέσεις χωρίς σκοπό.
Α4. τα λαμόγια
Α4α. τα μεγάλα λαμόγια
αυτούς που πλουτίζουν παράνομα, χρησιμοποιώντας την θέση τους για να προσπορίζονται εισοδήματα με πλαστογραφία, εκβιασμό, ακόμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικά αποσπά χρήματα από την κοινωνία των πολιτών.
[Επιστρέφουν με Κατρούγκαλο 903 επίορκοι του Δημοσίου]
Α4β. αυτοί που κατέλαβαν τις θέσεις τους με ψεύτικα δικαιολογητικά κλέβοντας την θέση από κάποιον άλλο,
Α4γ. αυτούς που πλουτίζουν παράνομα, χρησιμοποιώντας την θέση τους για να απολαμβάνουν έξτρα εισοδήματα όπως με φακελάκια, γρηγορόσιμα, ιδιαίτερα μαθήματα από διορισμένους καθηγητές,
Α4δ. αυτούς που πλουτίζουν παράνομα με μίζες που λαμβάνουν από υπογραφές συμβάσεων δημοσίου.


Πέρα από τους παραπάνω

Α5. συνταξιούχοι με ψεύτικες συντάξεις
Α6. συνταξιούχοι με μεγάλες διπλές και παραπάνω συντάξεις
Α7. διάφοροι πολίτες απολαμβάνουν τους φόρους υπέρ τρίτων,
Α8. διάφοροι επιχειρηματίες διαπλέκονται με τους πολιτικούς στην ανάθεση έργων και απολαμβάνουν μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες τους.
Α9. διάφοροι κρατικοί επιχειρηματίες διατηρούν την διοίκηση σε υπερχρεωμένες εταιρείες.

Κάποιοι από τους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστηρίζουν πρώτα τον εαυτό τους, μετά τον κλάδο τους και τέλος όλους τους παραπάνω πολίτες Α κατηγορίας, που τους ονομάζουν Λαό, αγνοώντας τους υπόλοιπους Β, Γ, Δ,  Ε και ΣΤ κατηγορίας πολίτες.(οι κατηγορίες είναι ενδεικτικές).
Ο Έλληνας δικαστής και ο Σωκράτης
Για να κοιμόνται το βράδυ ήσυχοι, είναι ικανοί να παραβιάσουν τον θεσμικό τους ρόλο για να ζητήσουν χρήματα για τον λαό, αν τελικά ο λαός δεν πάρει χρήματα, θα μειώσουν αυτοί τις δικές τους αποδοχές και συντάξεις?
Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Φυσικά ζητάνε χρήματα για τους Α κατηγορίας πολίτες. Δεν είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες.

Φυσικά στα λόγια υποστηρίζουν ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και οι παράνομοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Ποτάμι vs κυβέρνησης για την αποφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου «Η υπεξαίρεση €17,9 εκ. τιμωρείται πλέον στην Ελλάδα με 29 μήνες φυλακή».

Την ίδια στιγμή στον αντίποδα βρίσκονται οι μη προνομιούχοι πολίτες που τις περισσότερες φορές είναι φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες των προνομιούχων. Αυτός ο πλουραλισμός προνομίων είναι μια συναισθηματική παγίδα που εμποδίζει τους μη προνομιούχους να αντιδράσουν.

Οι μη προνομιούχοι είναι διάφορες κατηγορίες πολιτών:

ΣΤ. οι άνεργοι που στηρίζουν την επιβίωσή τους σε εθελοντική βοήθεια από τους συγγενείς φίλους και εκκλησία, αφού οι προνομιούχοι καταναλώνουν τους λίγους πόρους ενός πτωχευμένου κράτους, μιας χώρας με ελάχιστη παραγωγή εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών.
Ε1. οι εργαζόμενοι στην ζούγκλα του καθαρού ιδιωτικού τομέα (που δεν συνδέεται άμεσα με υπηρεσίες προς το κράτος), με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, χωρίς άδειες, χωρίς πληρωμή, χωρίς ...
Ε2. οι έκτακτοι εργαζόμενοι του δημοσίου με πεντάμηνα και εξάμηνα και πληρωμή από την Ένωση με ΕΣΠΑ, είναι μια κατηγορία εργαζομένων που πολλές φορές προσφέρει έργο στο κράτος, αμειβόμενη με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, τα οποία τα απολαμβάνουν οι μόνιμοι χωρίς να εργάζονται.
Ε3.οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια για τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι εργαζόμενοι στην ίδια θέση με τον ίδιο εργοδότη, το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν εικονικούς ελεύθερους επαγγελματίες, για να μην έχουν εργατικά δικαιώματα.
Ε4. οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς εργολάβους που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες,.., με μισθούς μικρότερους από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, χωρίς επιδόματα που δικαιούνται λόγω της εργασίας τους, τα οποία τα απολαμβάνουν οι μόνιμοι χωρίς να εργάζονται,

Β. οι έμποροι, οι καθαροί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροί επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν μια υψηλή φορολόγηση, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους ίδιους και τους εργαζομένους τους, με συνέπεια ή να γίνουν παράνομοι, ή να κλείσουν.
Γ. οι χαμηλοσυνταξιούχοι που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται οριζόντια με τους κατόχους μεγάλων συντάξεων.
Δ. οι μικροεισοδηματίες που έχουν έσοδα από ένα ενοίκιο και είναι άνεργοι, με εισοδήματα μικρότερα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, πληρώνουν στο κράτος φόρο για το ενοίκιο που εισπράττουν και ΕΝΦΙΑ


Το νέο δεδομένο: έσοδα=έξοδα

Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης και η προσχώρηση του Αλέξη στο "ναι" που δεν πιστεύει ακόμα, δημιούργησε ένα νέο δεδομένο για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από πουθενά και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Τα έσοδα από φόρους πρέπει συλλέγονται για να πληρώνονται τα λαμόγια, οι άσκοποι, οι αδιάφοροι και όλοι οι υπόλοιποι Α κατηγορίας πολίτες

Τα χρήματα δεν είναι αέρας που θα τα μοιράσει ο Ντράγκι για να ζούμε όλοι ευτυχισμένοι.

Ο πλουραλισμός της διάχυσης των προνομίων δίνει την εντύπωση ότι οι Έλληνες πολίτες κλέβουν θεσμοθετημένα με γραπτούς και άγραφους νόμους, ο ένας τον άλλο.
Αυτή είναι μια γενική διαπίστωση που αποπροσανατολίζει την ουσία, ότι δεν κλέβουν όλοι, ούτε ισόποσα.

Το οικονομικό μέτρο μιας αξιοπρεπούς ζωής και το οικονομικό μέτρο της επιβίωσης

Το οικονομικό μέτρο μιας αξιοπρεπούς ζωής είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης και το οικονομικό μέτρο της επιβίωσης είναι όριο της φτώχειας και τα δύο μεγέθη μπορούν να προσδιοριστούν από την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία μιας χώρας με επιστημονική μεθοδολογία.
Τα παραπάνω μεγέθη μπορούν να σχετιστούν με δυο συντελεστές συνδεόμενους με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και την εισπραξιμότητα των φόρων.


 Επόμενα κείμενα

2. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους 
3. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός του κράτους με μη μόνιμους, παραδείγματα
4. μια θεσμική μάχη στην Ελλάδα: Οι Ελληνικές εκμεταλλευτικές χρηματικές ροές

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

3. Η αλλαγή του Ελληνικού Συντάγματος

 Αχέροντας - Acherontas river


[οι ανοικτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (inclusive institutions) και οι κλειστοί δυνητικά εκμεταλλευτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί (extractive institutions) όπως ορίζονται από Daron Acemoğlu - James A. Robinson στο βιβλίο τους "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη"

"γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη" οι πολιτικοί θεσμοί στους τόπους, στο χρόνο, αποσπάσματα, παρατηρήσεις]

Ένα βήμα πιο πέρα στον ορισμό των ανοιχτών δυνητικά συμμετοχικών οικονομικών και πολιτικών  θεσμών

Το μανιφέστο συνδυάζει τον ορισμό των Acemoglou Robinson με τον διαχωρισμό που κάνει ο Friedrich Hayek στο βιβλίο του The Road to Serfdom σχετικά με την απόλυτη ασφάλεια που μπορεί να επιτευχθεί για λίγους σε μια δημοκρατία, και την  περιορισμένη ασφάλεια που μπορεί να επιτευχθεί για όλους.
διαλέξτε ιδεώδες: ασφάλεια ή ελευθερία, "ο δρόμος προς την δουλεία" Hayek

Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε ότι οι ανοιχτοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί οδηγούν σε κοινωνίες που μπορούν να παράγουν ευημερία για τους πολίτες τους και ταυτόχρονα να παρέχουν περιορισμένη ασφάλεια για όλους, αυτό σημαίνει δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους όσους το χρειάζονται και μια αξιοπρεπή σύνταξη για όλους τους ηλικιωμένους.
Για να είναι οι κοινωνίες δυνητικά συμμετοχικές πρέπει να μπορούν να παρέχουν και δωρεάν παιδεία για όλους τους πολίτες.
Δεν νομίζω ότι οι Acemoglou Robinson θα διαφωνούσαν με έναν τέτοιο προσδιορισμό, απλά το ξεκαθαρίζω γιατί στο βιβλίο δεν γίνεται αναφορά στον διαχωρισμό του Hayek.

Θα ήθελα ακόμα να σημειώσω τα παραπάνω είναι πραγματικότητα σε διάφορες χώρες με ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς θεσμούς, σε διάφορες εκδοχές και συνοδεύονται από μια προσωπική ελευθερία των πολιτών σε προσωπικά θέματα.
[Η προσωπική  ελευθερία ευδοκίμησε στις χώρες που υπήρχε οικονομική ελευθερία.]

Ένας προοδευτικός και φιλελεύθερος, αληθινός "αριστερός" ζητά τα παραπάνω από τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και δεν είναι αστείο, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, απλά δεν το πιστεύουν και δεν το επιθυμούν οι Έλληνες αριστεροί χαμένοι στις ιδεοληψίες τους.
Φυσικά ούτε οι δεξιοί πιστεύουν ή επιθυμούν ένα μοντέλο οικονομίας πέρα από το πελατειακό που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.
Ο  Φώτης Κοκοτός από την φιλελεύθερη Δράση παρουσιάζει μια εκδοχή τους στο Φιλελεύθερο γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα για τα Χριστούγεννα, χωρίς αναφορά σε άρση της μονιμότητας.

Με αυτή την έννοια το μανιφέστο δεν λέει κάτι καινούργιο μέχρι εδώ, πέρα από το ότι σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε χώρες με ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς και προτείνει την εξέλιξη των θεσμών με κατάργηση της μονιμότητας, όπου αυτή κατοχυρώνεται συνταγματικά (με εξαίρεση τους δικαστές).

Κατάργηση της μονιμότητας δεν σημαίνει μια συνεχή αναζήτηση εργασίας, αν κάποιος δεν επιθυμεί να βγάζει παραπάνω χρήματα.
Αν όμως κάποιος εργαζόμενος, έχει μια θέση εργασίας, θα πρέπει η θέση αυτή να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες, και ο εργαζόμενος σε αυτή να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της θέσης του.
Αν μετά από προειδοποιήσεις, αδυνατεί και δεν μπορεί ανταποκριθεί στις ανάγκες της θέσης του, απολύεται.
Η κάθε θέση εργασίας σε δημόσιους οργανισμούς πρέπει να είναι διεκδικήσιμη με ανοιχτούς διαγωνισμούς, σε μια ανοιχτή δυνητικά συμμετοχική αγορά εργασίας.

Το μανιφέστο λέει πως τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, χρειάζεται απλά ένα δημοψήφισμα που να καταργεί το υπάρχον Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο αποτρέπει την παραγωγή πλούτου και προσφέρει απόλυτη ασφάλεια σε λίγους, που απορροφούν όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Ένα βήμα πιο πέρα στον ορισμό των κλειστών δυνητικά εκμεταλλευτικών οικονομικών και πολιτικών θεσμών

Ο παραπάνω ορισμός των ανοιχτών θεσμών με τον διαχωρισμό του Hayek μπορεί να μας προσδιορίσει τους κλειστούς δυνητικά εκμεταλλευτικούς θεσμούς στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης

Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε ότι οι κλειστοί δυνητικά συμμετοχικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί οδηγούν σε κοινωνίες που δεν μπορούν να παράγουν ευημερία όπως η Ελλάδα, ή παράγουν λίγη ευημερία για την κοινωνία και ταυτόχρονα παρέχουν απόλυτη ασφάλεια για λίγους.
Για να παρέχουν οι χώρες με κλειστούς θεσμούς απόλυτη ασφάλεια για λίγους, οδηγούνται σε δανεισμό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έχουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα και ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται ο Ευρωπαϊκός νότος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση χωρών με διαφορετικούς θεσμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση χωρών, που δεν έχει αποδεχτεί τους ανοιχτούς θεσμούς σαν κριτήριο συμμετοχής σε αυτή.

Έτσι η αιώνια διαμάχη των ανοιχτών με τους κλειστούς θεσμούς συνεχίζεται μέσα στην ένωση αλλά και στον κόσμο των ανεπτυγμένων χωρών γενικότερα.

Η διαμάχη όμως δεν έχει την καθαρότητα που είχε στους προηγούμενους αιώνες όπου ολοκληρωτικά καθεστώτα εκπροσώπησαν τους κλειστούς εκμεταλλευτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς και οι δημοκρατίες τους ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς.

Τα περισσότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα μετεξελίχθηκαν σε δημοκρατίες  με κλειστούς δυνητικά εκμεταλλευτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς (Ρωσία, Αργεντινή, Ελλάδα, ...), ή σε ολοκληρωτικά καθεστώτα με κλειστούς πολιτικούς θεσμούς και μερικώς ανοιχτούς οικονομικούς (Κίνα).

Έτσι η διαμάχη των θεσμών στην Ευρώπη εξελίσσεται σήμερα ανάμεσα στις δημοκρατίες με κλειστούς θεσμούς και τις δημοκρατίες με ανοιχτούς θεσμούς.

Το προτεινόμενο οικονομικό μοντέλο των κλειστών θεσμών και το πραγματικό κευνσιανό μοντέλο

Το χειρότερο από όλα είναι ότι διαπρεπείς διανοούμενοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ένα γραφειοκρατικό κράτος, με υπερπροστασία εργαζομένων, αδιαφορώντας γι'αυτούς που δεν είναι κάτοχοι προνομίων.

Ενώ η λύση είναι η άρση της μονιμότητας και ο επανασχεδιασμός του κράτους, ώστε να μπορεί να παρέχει περιορισμένη οικονομική ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, οι υποτιθέμενοι αριστεροί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ένα διαστρεβλωμένο κευνσιανό μοντέλο μεταφοράς πόρων χωρίς έλεγχο, ή με αύξηση της φορολογίας.

Συνεργασία Piketty - Podemos ενόψει ισπανικών εκλογών
Οι αριστεροί οικονομολόγοι υποστηρίζοντας το γραφειοκρατικό κράτος που κινεί την οικονομία στρώνουν τον δρόμο προς τον φασισμό.


Οι στοχαστές της καταστροφής. Thomas Piketty, Yanis Varoufakis, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, James K. Galbraith, Naomi Klein σε Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν να επιβάλλουν ένα νέο εκμεταλλευτικό οικονομικό μοντέλο διαστρεβλωμένου κευνσιανισμού.
Σε αυτό το μοντέλο το κράτος δημιουργεί ενεργή ζήτηση διοχετεύοντας πόρους στην οικονομία μέσω των μισθών και των συντάξεων των προστατευμένων με απόλυτη ασφάλεια από τα Συντάγματα δημοσιών υπαλλήλων και μέσω επιδοτήσεων.
Αυτό το κράτος το κάνει με δανεικά ή με μεταφορά χρηματικών πόρων και εγγυήσεων από άλλα κράτη.

Το πραγματικό μοντέλο του John Maynard Keynes προέβλεπε λιτότητα στην ανάπτυξη και διοχέτευση πόρων από το κράτος στην ύφεση για να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Αυτό το μοντέλο εφάρμοσε ο Wolfgang Schäuble στην Γερμανία, μη συσσωρεύοντας χρέος όταν η οικονομία πάει καλά και έτσι η Γερμανία έχει το περιθώριο να ρίξει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στην οικονομία την επόμενη χρονιά ως βοήθεια για τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα, χωρίς να αυξήσει την φορολογία.
Σόιμπλε: Είμαι πιο κεϋνσιανός από τους οικονομολόγους-σταρ

Ο Schauble διαχειρίζεται το κευνσιανό μοντέλο με πολύ προσοχή, όπως φαίνεται στο παρακάτω άρθρο του.
Wolfgang Schäuble on German Priorities and Eurozone Myths

[Ο Hayek και ο Milton Friedman αμφισβήτησαν το κευνσιανό μοντέλο, που εξασθένησε η επιρροή του την δεκαετία του 1970 εξαιτίας των προβλημάτων του πληθωρισμού.

Στην Ελλάδα ο Andreas Papandreou είχε κατανοήσει ότι η εφαρμογή του κευνσιανού μοντέλου στην Ελλάδα, που συμμετέχει σε μια ένωση κρατών με ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών θα οδηγούσε την χώρα σε χρεοκοπία.
If Capitalism Can't, Can Socialism?

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να διαστρεβλώσει το κευνσιανό  μοντέλο, δημιουργώντας μια Ελληνική οικονομία στηριγμένη στα δανεικά και τις επιδοτήσεις, για όφελος του πελατειακού κράτους, των συντεχνιών και των ευνοούμενων επιχειρηματιών.
Η διαστρέβλωση ήταν, ότι η οικονομία λειτουργούσε και αναπτυσσόταν συνεχώς με δανεικά.

Αυτό το διαστρεβλωμένο οικονομικό μοντέλο διδάχτηκε στα Ελληνικά πανεπιστήμια από τους περισσότερους οικονομολόγους, σαν πραγματικότητα, χωρίς ταυτόχρονα να παρουσιαστεί και η αμφισβήτηση του.
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξηγεί γιατί η αποτελεσματικότητα του κεϋνσιανού μοντέλου είναι μύθος.
Στο βυθό της αναξιοπιστίας]

Η πάλη ανάμεσα στους ανοιχτούς δυνητικά συμμετοχικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς και στους κλειστούς δυνητικά εκμεταλλευτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς, είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτής της διαμάχης που θα κρίνει την εξέλιξη των θεσμών στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η γοητεία και το ρίσκο του Keyns

Η κρίση του 2008-2009 προκάλεσε μια αναζωπύρωση της κευνσιανής σκέψης που εφαρμόστηκε από τον Barack Obama

Η αναζωπύρωση της κευνσιανής σκέψης, έφερε και τον Maurice Obstfeld νέο επικεφαλή οικονομολόγο του ΔΝΤ
 Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Δυστυχώς ο Obstfeld και οι υπόλοιποι στοχαστές της καταστροφής (Thomas Piketty, Yanis Varoufakis, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, James K. Galbraith, Naomi Klein) αδυνατούν να κατανοήσουν δύο βασικά ζητήματα.

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι δεν έχουν μελετήσει, ή δεν έχουν κατανοήσει την θεωρία των οικονομικών και πολιτικών θεσμών των Acemoglou Robinson, έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν
 την διαφορά των ανοιχτών και των κλειστών θεσμών.
Θεωρούν ότι μια δημοκρατία των κλειστών θεσμών, που δεν σέβεται την κυριαρχία του νόμου, είναι το ίδιο με μια δημοκρατία των ανοιχτών θεσμών, που σέβεται την κυριαρχία του νόμου.

Ο Schauble, (όπως και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι), από την άλλη μεριά, γνωρίζει πολύ καλά τους κλειστούς θεσμούς από την πρώην ανατολική Γερμανία, ακόμα και αν δεν έχει μελετήσει τους Acemoglou Robinson.
Ο Schauble ξέρει επίσης πολύ καλά την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.
Το ινστιτούτο Hans-Boeckler-Foundation έχει ενημερώσει τον Schauble, ότι η αλληλεγγύη στην Ελλάδα είναι απάτη.
Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις (και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) διαχειρίστηκαν την χρεοκοπία της χώρας με οριζόντιες περικοπές, υπακούοντας το Ελληνικό Σύνταγμα και διατηρώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των προνομιούχων, δημιουργώντας φτώχεια και ανεργία στους μη προνομιούχους.
GREECE: SOLIDARITY AND ADJUSTMENT IN TIMES OF CRISIS The Study was supported by the Macroeconomic Policy Institute of the Hans-Boeckler-Foundation

Το  δεύτερο ζήτημα είναι ότι καμία μεταβίβαση χρηματικών πόρων και καμία εγγύηση καταθέσεων δεν μπορεί να γίνει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν υπάρχει εκχώρηση περαιτέρω τμημάτων εθνικής κυριαρχίας στους κεντρικούς υπερεθνικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Εθνική Κυριαρχία

Με άλλα λόγια οι στοχαστές της καταστροφής, πιθανόν χωρίς να το κατανοούν στρώνουν τον δρόμο προς τον φασισμό, διεκδικώντας μεταφορά πόρων με εθνική κυριαρχία, για να συντηρήσουν εκμεταλλευτικά κράτη, όταν υπάρχουν απλές λύσεις που θίγουν όμως τα κεκτημένα και είναι αντισυνταγματικές για κάποια Ευρωπαϊκά Συντάγματα, όπως της Ελλάδας.

Το μανιφέστο

Το μανιφέστο προσφέρει λύσεις που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Μια από αυτές είναι η πρόταση ότι κάθε υπηρεσία που δημιουργείται για να εξυπηρετήσει ανάγκες του κράτους, πρέπει να αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς ,που μπορούν να προσδιορίζονται από την στατιστική υπηρεσία του κράτους λαμβάνοντας υπόψιν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ανεξάρτητα αν η υπηρεσία παρέχεται από εργαζόμενους στο ίδιο το κράτος ή εργαζόμενους σε εξωτερικούς εργολάβους.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα για ένα κράτος, από το να προκηρύσσει ανοιχτούς διαγωνισμούς για κάθε υπηρεσία, να παρακολουθεί με πληροφορικά συστήματα το σύνολο των εργολαβιών και να ελέγχει με μια επιθεώρηση εργασίας (χωρίς μόνιμους υπαλλήλους), ότι το σύνολο των εργαζομένων σε υπηρεσίες για το κράτος, είναι αμειβόμενο τουλάχιστον όσο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και δαπάνες στέγης, που υπολογίζει η στατιστική υπηρεσία για τα δεδομένα κάθε χώρας.

Με άλλα λόγια το κράτος που λειτουργεί για τους πολίτες του, σέβεται όλους τους εργαζόμενους σε αυτό και τους πληρώνει αξιοπρεπώς σύμφωνα με τα δεδομένα των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας.

Ένας εργαζόμενος για το κράτος δεν μπορεί να γίνει πλούσιος από την εργασία του σε αυτό, ούτε να εργάζεται σαν σκλάβος γιαυτό.

Φυσικά το κράτος δεν δημιουργεί ψεύτικες θέσεις εργασίας, αλλά πραγματικές που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες, και η εργασία αξιολογείται βάση του αποτελέσματος.

Ένας εργαζόμενος που θέλει να γίνει πλούσιος πρέπει να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα που παράγει πλούτο και εξάγει αγαθά και υπηρεσίες, και να ανταγωνίζεται γιαυτό προσφέροντας το ταλέντο του, το ενδιαφέρον του και σκληρή εργασία.

Να σταματήσει ο διαχωρισμός που αναπτύσσεται σε πολλά σύγχρονα κράτη, ανάμεσα σε προστατευόμενους από το Σύνταγμα εργαζόμενους (δυνητικούς εκμεταλλευτές) και σε απροστάτευτους.
Αυτό μπορεί να γίνει με ένα δημοψήφισμα που θα αλλάζει το σύνταγμα.

Κατάργηση της μονιμότητας, μείωση των εκμεταλλευτικών μισθών και συντάξεων των προστατευμένων, αύξηση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι κλειστοί εκμεταλλευτικοί θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας εκπορεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει μόνιμες θέσεις εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της βουλής (άρθρο 103 παρ. 4 και 6), όπως επίσης κατοχυρώνεται η μονιμότητα των υπαλλήλων της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών (άρθρο 92 παρ. 1).

Η μονιμότητα των θέσεων εργασίας είναι ένας κλειστός δυνητικά εκμεταλλευτικός θεσμός, που προέρχεται από την δικτατορία.
Η μονιμότητα των θέσεων εργασίας είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες σε μια δημοκρατία.

 Ένα πλαίσιο εργατικών νόμων προστατεύει και τους εργαζόμενους (ιδιαιτέρα τους παλιούς) στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και σε διάφορες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους.

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις μεγάλες συντάξεις.
 Βόμβα 3,7 δισ. από την απόφαση ΣτΕ για τις συντάξεις

 Η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας είναι ένα καθαρό παράδειγμα εκμεταλλευτικής ερμηνείας του Συντάγματος, όπου οι ανώτατοι δικαστές αναζητούν την αξιοπρέπεια για τους λίγους, αδιαφορώντας για τους μη προνομιούχους που διαλύονται από την υπερφορολόγηση και την ανεργία και αναζητούν λύσεις στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά.

Πολλοί πολίτες υποστηρίζουν αποχή σε αυτές τις εκλογές και μετά Χρυσή Αυγή.

Ένα σημαντικό άρθρο εξηγεί ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν κάνει την αξιοπρέπεια "ακορντεόν"
Η «αξιοπρέπεια» – ακορντεόν


Το Ελληνικό Σύνταγμα δημιουργεί μια ελίτ εργαζομένων και συνταξιούχων που το εισόδημά τους προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα ακόμα και αν η χώρα έχει χρεοκοπήσει.
Αποκάλυψη. Πόσα λεφτά παίρνουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού

Την ίδια στιγμή που το κράτος προστατεύει τους προνομιούχους, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα εργάζονται σε καθεστώς ζούγκλας, όπου οι νόμοι δεν έχουν καμία ισχύ για αυτούς.

Αναφέρονται ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας γιατί είχαν τραγική κατάληξη.
Η δικαστική απόφαση και το μέλλον των μεταναστών στη Μανωλάδα
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Πεθαίνοντας (ανασφάλιστος) στο υπουργείο Εργασίας

Στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις, αμείβονται με χρήματα που δεν τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή ζωή όπως αυτά προσδιορίζονται στατιστικά από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης Εύλογες δαπάνες διαβίωσης - Πως υπολογίστικαν - Ολη η έκθεση προσαυξημένες με τις δαπάνες στέγης (ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου).

Άλλοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται είτε γιατί το ίδιο το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε γιατί έχουν απαράδεκτους εργοδότες.

Άλλοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την νόμιμη ασφάλιση είτε γιατί έχουν απαράδεκτους εργοδότες, είτε γιατί είναι υπερβολική για τις δυνατότητες της επιχείρησης τους.

Στους παραπάνω εργαζόμενους συγκαταλέγονται και αυτοί που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν έργο και υπηρεσίες στο ίδιο το κράτος, ή σε ΔΕΚΟ, ή σε τράπεζες, ή σε προνομιακές ιδιωτικές επιχειρήσεις, σαν εργαζόμενοι εξωτερικών εργολάβων που έχουν αναλάβει υπηρεσίες με συμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις καθαρισμού, φύλαξης, υπάλληλοι που περνούν τα νοσήλια σε νοσοκομεία, δύτες που εργάζονται με μπλοκάκια σε εξωτερικά συνεργεία ιχθυοκαλλιεργειών, ...

Άλλοι εργαζόμενοι εργάζονται με μπλοκάκι στο κράτος χωρίς να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Άλλοι εργαζόμενοι εργάζονται σε δήμους με πεντάμηνες συμβάσεις, με χαμηλές αποδοχές, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς αποζημίωση απόλυσης και πληρώνονται με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε προγράμματα υποτιθέμενης κοινής ωφελείας.

Οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Πέρα από τους εργαζόμενους οι άνεργοι δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα χαμηλοσυνταξιούχοι να έχουν εισοδήματα μικρότερα και από το όριο της φτώχειας (περίπου 6000 ευρώ το χρόνο).

Είναι προφανές ότι το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα, ή σε άλλες περιπτώσεις η ερμηνεία του λειτουργεί  σε όφελος των προστατευμένων, ενώ δημιουργεί φτώχεια για πολλούς από τους πολίτες της Ελλάδος που ρητορικά προστατεύει.

Πέρα από την φτώχεια το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα, με την μονιμότητα των θέσεων εργασίας, δημιουργεί ένα ανίκανο και διεφθαρμένο κράτος, με μια κλειστή δυνητικά εκμεταλλευτική αγορά εργασίας.

Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών δημιουργεί μια κλειστή αγορά κεφαλαίου.

Πέρα από τους κρατιστές οικονομολόγους

Φυσικά υπάρχουν αρκετοί οικονομολόγοι όπως ο Edmund Phelps  που μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

 "Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι γεμάτος με πελατειακές σχέσεις (για να κερδίσουν τα κόμματα ψήφους) και αναξιοκρατία (για να αποκτήσουν εύνοια) - πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η μέγιστη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τους μισθούς είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι στην Ισπανία. Η κυβέρνηση ευνοεί τις ελίτ των επιχειρήσεων με το αφορολόγητο καθεστώς. Και μερικοί κρατικοί υπάλληλοι πληρώνονται χωρίς καν να εμφανίζονται στη δουλειά τους. "
Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε η ελληνική οικονομία 
The Foundations of Greece’s Failed Economy

Ο Marek Dabrowski έγραψε ένα άρθρο που περιγράφει τα μαθήματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη και ο κόσμος από την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ανάμεσα στα μαθήματα αναφέρει για τον ρόλο της εμπιστοσύνης, την σημασία της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων, ότι η δημοκρατία πρέπει να περιλαμβάνει υπευθυνότητα και την σημασία της τήρησης των κανόνων.
Five Lessons on Greece

 Τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες?

 Στην Ελλάδα η κυρίαρχη αφήγηση αναφέρεται στα εργατικά δικαιώματα και στην αλληλεγγύη, στην πράξη όμως τα προνόμια αφορούν μια μη διακριτή γραφειοκρατική τάξη που έχει καταλάβει τους δημόσιους και υποτιθέμενους ιδιωτικούς οργανισμούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία στους μη προνομιούχους, να υπερφορολογείται ο ιδιωτικός τομέας για να διατηρηθούν τα κεκτημένα, να μην υπάρχουν πόροι για τους άνεργους, να μην υπάρχει δωρεάν υγεία και παιδεία, και το κράτος να είναι ανίκανο να εκτελέσει τον ρόλο του.

Με άλλα λόγια οι περισσότεροι από αυτούς που μιλάνε για το δίκιο του εργάτη εννοούν το δίκιο των προνομιούχων.
Επειδή σε μια δημοκρατία δεν μπορούν όλοι να απολαμβάνουν απόλυτη οικονομική ασφάλεια μέσω μόνιμων θέσεων εργασίας και εγγυημένων μεγάλων συντάξεων, σπρώχνουν τους πολίτες σε ολοκληρωτικά καθεστώτα αριστερά ή δεξιά.

Μπορούν οι Έλληνες να καταλάβουν τι συμβαίνει ή είναι κολλημένοι στους στοχαστές της καταστροφής που υποστηρίζουν ένα εκμεταλλευτικό κράτος μεταφέροντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε ένα ασαφές μέλλον?

Είναι δυνατόν μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι μικροεισοδηματίες να ξαναψηφίσουν την διατήρηση των κλειστών θεσμών που θέλει να υπερασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για χάρη των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, των προνομιούχων των ΔΕΚΟ και όλων των υπόλοιπων προνομιακά βολεμένων?

Μπορούν οι Έλληνες να καταλάβουν τι συμβαίνει ή είναι κολλημένοι στην εποχή του πελατειακού κράτους του Κώστα Καραμανλή, και το ψεύτικο success story του Σαμαρά και του Βενιζέλου, με τις οριζόντιες περικοπές και την μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων?

Είναι δυνατόν οι οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι μικροεισοδηματίες να ξαναψηφίσουν την διατήρηση των κλειστών θεσμών που θέλει να υπερασπιστεί η ΝΔ, τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για πελατειακούς διορισμούς, που οι προσλήψεις για κακοπληρωμένες θέσεις γίνονται μέσω ΟΑΕΔ.

Η ένταξη λίγων καθαρών αριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ και λίγων καθαρών φιλελεύθερων στην ΝΔ, ήταν πάντα το δόλωμα για να μαζέψουν ψήφους που δεν ανήκουν στα κόμματα του κρατισμού.

Το μανιφέστο ψηφίζει για την εφαρμογή του μνημονίου με μείωση φορολογίας, κόψιμο υπερβολικών συντάξεων, κόψιμο άχρηστων δαπανών, αξιολόγηση οργανισμών και εργαζομένων, ...
Το μανιφέστο ψηφίζει πρώτη επιλογή ποτάμι, δεύτερη επιλογή δημιουργία ξανά και τρίτη επιλογή ένωση κεντρώων.

Το μανιφέστο θεωρεί ότι ψήφος στα υπόλοιπα κόμματα, που παλεύουν για εφαρμογή του μνημονίου με διατήρηση κεκτημένων προνομίων,  δημιουργεί ρίσκο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση