by dimitris

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

3 Ο Ομπάμα και η παγκόσμια τάξη




κείμενο υπό επεξεργασία, προτείνεται διορθώσεις στα σχόλια

Η εκλογή του Ομπάμα δημιούργησε μια νέα καμπή στην παγκόσμια τάξη.

Πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας βρέθηκε ένας εκλεγμένος κυβερνήτης να κυβερνά με αρετή.
Ενώ η αρετή είναι χρήσιμη σε μια διακυβέρνηση ενός "σοφού βασιλιά φιλοσόφου", δεν έχει καμία αξία για την αντιμετώπιση αυτού που επιθετικά διεκδικεί.

Η αρετή (και η λογική) βοήθησε τον Ομπάμα να διαχειριστεί πολλά από τα λάθη των προκατόχων του, όπως ένα λάθος πόλεμο στο Ιράκ.

Επίσης η αρετή (και η λογική) βοήθησε τον Ομπάμα να πάει κόντρα στα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και να ακούσει τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για την κλιματική αλλαγή και να συνεναίσει με την Κίνα στην συμφωνία για το κλίμα. Ο Ομπάμα ήταν βασικός υποστηρικτής του Ολάντ και της Μέρκελ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η αρετή (και η λογική) βοήθησε τον Ομπάμα να πετύχει μια συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιραν, χρησιμοποιόντας την σχέση του Πούτιν με την ισλαμική δημοκρατία,.

Η αρετή (και η λογική) βοήθησε τον Ομπάμα να δει τους λιγότερο προνομιούχους στην κοινωνία και να ζητήσει την ενίσχυσή τους.

Η αρετή (και η λογική) βοήθησε τον Ομπάμα να αναζητήσει συμφωνίες δίκαιου παγκόσμιου εμπορίου με περιορισμούς σχετικά με την εκμετάλλευση των ανθρώπων που παράγουν τα προιόντα στις διάφορες μακρινές χώρες.

Ο Ομπάμα βρέθηκε σε μια καταπληκτική συγκυρία. Οι Αμερικάνοι πολίτες του είχαν ζητήσει να αποσυρθεί η Αμερική στρατιωτικά από την παγκόσμια σκηνή, όταν η παρουσία της δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό ζητούσαν και οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι.

Ο Ομπάμα ήθελε να αποτραβηχτεί η Αμερική με τον καλύτερο τρόπο.

Ωστόσο συνέβησαν πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Η αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που έδωσε την ευκαιρία στην δημιουργία πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, που στηρίχθηκαν από τις χώρες της περιοχής για να συνεχίσουν ένα μακροαιώνιο πόλεμο των σουνιτών με τους σιιτες και όλοι μαζί ενάντια στο κράτος δικαίου των δυτικών χωρών.

Αυτοί που επιθυμούσαν την δύναμη και την κυριαρχία στο επιτελείο του Ομπάμα, τον έβλεπαν στραβά.
Οι συντηρητικοί έβλεπαν τον Ομπάμα αδύνατο και οι φιλελεύθεροι αριστερό.

Ο Ομπάμα στην αρχή ακολούθησε τους επιτελείς του και έδωσε εντολή για μια λάθος επέμβαση στην Λιβύη.

Πιθανά αυτή η λάθος επέμβαση έδωσε την δύναμη στον Ομπάμα να παίρνει αποφάσεις μόνος του και αυτό να είναι σεβαστό.

Η λάθος απόφασή του Ομπάμα να βάλει κόκκινη γραμμή στον Ασαντ χωρίς να είναι αποφασισμένος να την υλοποιήσει, έδωσε ένα σημάδι στην διεθνή κοινότητα ότι η υπερδύναμη δεν εννοεί αυτά που λέει.

Αν η κόκκινη γραμμή ήταν λάθος, η απόφαση του Ομπάμα να μην βομβαρδίσει τον Ασαντ αποτελούσε την πρώτη σοφή αντίδραση ενός κυβερνήτη, από την στιγμή που δεν υπήρχαν κυρίαρχες πλειοψηφίες στο έδαφος, με τις οποίες να μπορούσε να συνενοηθεί.

Και αυτή ακριβώς η σοφία είναι η απάντηση στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να σκοτώνεις αμάχους όταν θέλεις να επιβάλεις τον νόμο.

Η δημιουργία ενός κράτους δικαίου στην Βόρεια Συρία και ενός παλαιστινιακού κράτους δικαίου, δείχνει την κατεύθυνση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Μια κατευθυνση που την έδειξε ο ίδιος ο Ομπάμα πρωτού αποχωρήσει από τον λευκό οίκο.

Αντίθετα Πούτιν, Ερντογάν και Τραμπ, θέλουν να σπείρουν μίσος, για να θερίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις ίδιες τους τις χώρες. Αυτό θα τους επιτρέψει να προτείνουν μια νέα τάξη.

Οι ανεξέλεγκτοι θάνατοι αμάχων ενισχύουν την τρομοκρατία μέσα στις ίδιες τις χώρες της δύσης.

Ο σοσιαλ φιλελεύθερος Ομπάμα

Ο Ομπάμα εργάστηκε για μεγαλύτερη πρόσβαση από τους πολίτες σε κοινωνική ασφάλιση, βασικό πυλώνα για μια σταθερή κοινωνία.

Αντί να υποστηριχθεί ένα κοινωνικό δίχτυ για όλους με βιώσιμο κόστος, ρεπουμπλικάνοι (συντηρητικοί) και φιλελεύθεροι αντέδρασαν.

Τώρα ανακαλύπτουν ότι ο Τραμπ δεν σέβεται το σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και προτιμά τον προστατευτισμό.

Η μαύρη εργασία υποβαθμίζει την έννοια της κυριαρχίας του νόμου σε μεγάλες πλειοψηφίες του πληθυσμού. Αν ένας δίκαιος νόμος δεν διέπει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, τότε ο άνθρωπος παύει να σέβεται τον νόμο.

Μερικές φορές οι ίδιοι οι μετανάστες που νιώθουν πια Αμερικάνοι, προτιμούν να χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες από την χώρα τους με μικρό κόστος.

Είναι συνηθισμένο ότι αν μια αγορά αφεθεί ελεύθερη, θα αποκλείσει τους νεοεισερχόμενους σε αυτή.
Κυρίαρχες πλειοψηφίες σε διάφορες χώρες θέλουν να αποκλείσουν νεοεισερχόμενους στις χώρες τους.

Φυσικά η απάντηση είναι ένα απλό, βιώσιμο κοινωνικό δύχτι προστασίας για όλους, που θα στηρίζεται σε μια κυρίαρχη πλειοψηφία που δέχεται να πληρώνει τους παραπάνω φόρους που χρειάζονται για την υλοποιησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου