by dimitris

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

2 Η ιστορία της παγκόσμιας τάξης στο σύγχρονο παρελθόν



κείμενο υπό επεξεργασία, προτείνεται διορθώσεις στα σχόλια


Ποια ήταν παλιά η παγκόσμια τάξη

Τους περασμένους αιώνες οι δυνατότερες αυτοκρατορίες καθόριζαν την παγκόσμια τάξη βασισμένες στην στρατιωτική, οικονομική και πολιτική δύναμη. Οι πιο αδύνατες εθνότητες είτε αναζητούσαν προστασία στους ισχυρούς, είτε επαναστατούσαν.
Οι πόλεμοι ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές της γης.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί απέκλειαν νεοεισερχόμενους στην διαχείριση της εξουσίας και του πλούτου.

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι ένα παράδειγμα διαιώνισης των αποκλεισμών στην πολιτική εξουσία, που λειτούργησε για πάνω από χίλια χρόνια επιτρέποντας το ελεύθερο εμπόριο.

(Η Βυζαντινή και η Οθωμανική αυτοκρατορία με τους κλειστούς πολιτικούς θεσμούς και τους ανοιχτούς οικονομικούς, είναι το κατάλληλο υπόδειγμα για την σημερινή Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και Ινδία. Αυτό το υπόδειγμα αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχες πλειοψηφίες σε αυτές τις χώρες σαν παγκόσμιο)

Πως μετεξελίχθηκε η παγκόσμια τάξη

Τον περασμένο αιώνα η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής για όλους με βάση μαρξιστικές ιδέες δημιούργησε επαναστάσεις σε πολλά μέρη της γης.
Τα αποτελέσματα ήταν παντού καταστροφικά.
Η ιδέα μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας ήταν καταστροφική.
Έφερε εκατόμβες νεκρών αλλά και υποβάθμιση της δυνατότητας παραγωγής πλούτου.

Στην Γερμανία, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από μια οικονομική κρίση και συνηθισμένοι στο υπαλληλικό κράτος αποδέχτηκαν εύκολα στους θεσμούς μιας στρατοκρατικής διακυβέρνησης, στο όνομα της ανωτερότητας της φυλής τους.

Το ελεύθερο εμπόριο στον δυτικό κόσμο μαζί με την αναζήτηση για συμμετοχή στην εξουσία των αποκλεισμένων οδήγησε στην ανάπτυξη του κράτους δικαίου.

Μετά τo τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι νικητές έκαναν μια πρωτοφανή χειρονομία.
Επέτρεψαν στους νικημένους να ευημερήσουν,  αν αποδέχονταν τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς τους. Οι ηττημένοι πήραν την ευκαιρία και ευημέρησαν.

 Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισε ο ψυχρός πόλεμος.

Η Σοβιετική ένωση και η δύση μπήκαν σε μια κούρσα εξοπλισμών για να υπερασπιστούν τους αντίστοιχους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς τους.

Η Σοβιετική ένωση κατέρρευσε από μόνη της επειδή ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας δεν μπορούσε να παράγει πλούτο και καινοτομία.
Εξαίρεση στην παραγωγή καινοτομίας υπήρξε στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Η Ανατολική Γερμανία είναι η μοναδική χώρα όπου η κυρίαρχη πλειοψηφία των πολιτών ήθελε ειρηνικά να αλλάξει τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της, υιοθετόντας το μοντέλο της Δυτικής Γερμανίας.

Η Αμερική έμεινε η μοναδική υπερδύναμη.
Η Αμερική σαν υπερδύναμη δεν έκανε αυτό που έκαναν οι παλιές αυτοκρατορίες να κατακτούν άλλες περιοχές. Αντίθετα ασχολήθηκε με το παγκόσμιο εμπόριο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι το ελεύθερο εμπόριο συνδέεται με την δημιουργία δημοκρατικών θεσμών.

Φυσικά η Αμερική έχει ένα παρελθόν επέμβασης σε ξένα κράτη, είτε για να αντιμετωπίσει την πρώην Σοβιετική Ένωση, είτε για να εξασφαλίσει φτηνούς ενεργειακούς πόρους για την οικονομία της.

Σημαντικό σημείο καμπής στην παγκόσμια τάξη είναι η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Ήταν το αποτέλεσμα της επέμβασης της Αμερικής σε μακρινές χώρες και συμμαχιών της, με κάποιες από αυτές.

Ένας αόριστος πόλεμος άρχισε, ένας πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία.

Η Αμερική έχασε αυτόν τον πόλεμο αν και ξόδεψε ανυπολόγιστα ποσά.
Ο πόλεμος χάθηκε γιατί δεν ήταν επαρκώς προσδιορισμένοι οι εχθροί και οι σύμμαχοι. Πολύ εύκολα φαίνεται ότι οι συμμαχίες που συνδέονταν με οικονομικά συμφέροντα, δεν είναι αυτόματα συμμαχίες για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Η Αμερική δεν κατανόησε την σημασία των πολιτικών θεσμών σε κάθε χώρα.
Συνακόλουθα δεν κατανόησε την σημασία των κυρίαρχων πλειοψηφιών που στηρίζουν τους θεσμούς σε κάθε χώρα.

Μπορείς να έχεις όση στρατιωτική δύναμη μπορείς να φανταστείς, αλλά δεν έχει καμία χρησιμότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατία, όταν οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και μπορούν να βρίσκουν κυρίαρχες πλειοψηφίες να τους στηρίζουν.

Χρειάζεσαι στο έδαφος τις κυρίαρχες πλειοψηφίες που θα πολεμήσουν οι ίδιοι τους τρομοκράτες, χωρίς να σκορπάνε το μίσος, χωρίς να γίνονται ίδιοι με τους τρομοκράτες, χωρίς να κάνουν εγκλήματα πολέμου.

Μόνο οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι μπορούν να αντιμετωπίσουν στην Βόρεια Συρία την τρομοκρατία του isis και να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές από την περιοχή.
Αυτό όμως πρέπει να συνοδεύεται από την δημιουργία μιας περιοχής κράτους δικαίου, που μπορεί να αυτοδιοικείται με ένα σύστημα πιο συμμετοχικής δημοκρατίας όπως τα καντόνια της Ελβετίας.

Η ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξει, στρατιωτικά και διοικητικά στην αρχή, ένα τέτοιο project, όπως κάποτε υποστήριξε το Δυτικό Βερολίνο στην Ανατολική Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου