by dimitris

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

επικοινωνία του μανιφέστου σε αξιότιμους πολίτες.



Αγαπητή κ. Λυμπεράκη
Αγαπητοί κ. κ. Σημίτη, κ. Μάνο, κ. Γραμματικάκη, κ. Κύρκο, κ. Θεοχάρη, κ. Ψαριανέ, κ. Ελευθεριάδη, και κ. Σπυράτο.

Θα μου επιτρέψετε να σας στείλω το μανιφέστο με ένα κοινό email, γιατί θεωρώ ότι δύο απλές έννοιες είναι αρκετές για να αλλάξουν την Ελλάδα και την Ευρώπη:
Η κυριαρχία του νόμου (rule of law) και οι ανοιχτοί (δυνητικά συμμετοχικοί) πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί (inclusive political and economic institutions) (όπως αυτοί ορίζονται στο βιβλίο "γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη")
Οι ανοιχτοί θεσμοί προωθούν την οικονομική ευημερία του έθνους, αυτός είναι ο λόγος που μπορώ να απευθύνομαι ταυτόχρονα σε τόσους αξιότιμους κύριους και μια κυρία, αν και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους,
Στην πραγματικότητα θα ήθελα να στείλω το μανιφέστο και στον κ. Κυριάκο  Μητσοτάκη, στον κ. Παπανδρέου, στον κ. Λεβέντη, στην κ. Διαμαντοπούλου, στον κ. Ραγκούση, στον κ. Προβόπουλο..., στον κάθε πολίτη.

Αυτά που ενώνουν τους φιλελεύθερους με τους σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικούς είναι η κυριαρχία του νόμου και οι ανοιχτοί θεσμοί. Οι σοσιαλδημοκράτες μπορεί να έλκονται από τους κλειστούς θεσμούς, ξέρουν όμως ότι αν δεν υπάρχουν δανεικά, οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί είναι η μόνη διέξοδος ευημερίας και καινοτομίας.

Θα χαρώ πολύ να μελετήσετε το μανιφέστο και είμαι διαθέσιμος να εξηγήσω αυτό που δεν είναι κατανοητό, να διορθώσω ή να συμπληρώσω.

Ο λόγος του μανιφέστου έχει μια ελαφρότητα και μια απολυτότητα.
Η ελαφρότητα σχετίζεται με τον αυθορμητισμό του γραψίματος, ενώ η απολυτότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι στην ουσία το μανιφέστο είναι μια θεωρία αντίληψης της πραγματικότητας στην βάση των αφηρημένων πολιτικών και οικονομικών θεσμών και μια πρόταση αλλαγής των θεσμών.

Μην τρομάζετε από την πρόταση δημιουργίας Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία, είναι αποτέλεσμα της θεσμικής προσέγγισης του Μεσανατολικού. Φυσικά δεν είναι αναγκαίο να συμφωνείται με κάθε τι που γράφεται στο μανιφέστο.

Στην Ελλάδα δεν κατανοήσαμε την αξία της κυριαρχίας του νόμου και της συμφωνίας.

Πέρσι σχεδόν ένας ολόκληρος λαός απαιτούσε να καταργηθούν οι νόμοι και οι συμφωνίες με άλλα κράτη επειδή ο ίδιος το ζητούσε.
Φέτος ο ίδιος λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται με την προσφυγική κρίση, ότι οι νόμοι και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ακόμα και ενάντια στην θέληση ενός λαού.
Αν ο Ουγγρικός λαός με δημοψήφισμα αποφασίσει την διαφωνία του με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στο προσφυγικό, τι πρέπει να γίνει?
Σε μια δημοκρατία δεν καταπατάμε τον νόμο και τις συμφωνίες, αλλά ψηφίζουμε νέους νομοθέτες για να αλλάξουν τον νόμο, και νέους κυβερνήτες να συνάψουν νέες συμφωνίες..

Την ευθύνη για την μη κατανόηση της κυριαρχίας του νόμου την φέρουν οι ίδιοι οι κλειστοί θεσμοί, αλλά και ο Πλάτωνας που έθεσε τον άνθρωπο πάνω από το αφηρημένο.

Οι κλειστοί θεσμοί συντηρούνται και ανανεώνονται μέσα στα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συνδεδεμένα με τον θεσμό του ρουσφετιού προς τους πολίτες-πελάτες και τον παρεοκρατικό καπιταλισμό. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κάνουν ακόμα πιο κλειστούς τους θεσμούς του κράτους θέτοντας τα άτομα πάνω από το θεσμικό τους αξίωμα.

Το ποτάμι παρόλο που είναι καλύτερο από όλα τα παραπάνω κόμματα διατηρεί την κλειστότητα των θεσμών του με το καταστατικό του. Υπάρχει ο επικεφαλής και μια παρέα διανοούμενων που εργάζεται για να σώσει την Ελλάδα.
Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν? πολλά και τίποτα εξαρτώμενο από τις διαθέσεις της παρέας και των εθελοντών που τους ακολουθούν.
Στην πραγματικότητα η παρέμβαση του κ. Ελευθεριάδη βοήθησε να αποτραπεί ένα κατρακύλισμα σε κλειστούς θεσμούς, αλλά δεν κατάφερε να έχει το ποτάμι ένα ανοιχτό καταστατικό.

Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να συνενώνει όλους τους διαφορετικούς πολίτες, όλες τις ομάδες και όλα τα κόμματα κάτω από δυο αρχές: την κυριαρχία του νόμου και τους ανοιχτούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς (οι τελευταίοι απαιτούν απελευθέρωση απολύσεων).

Το πλαίσιο μπορεί να αποτελείται από ένα διαδικτυακό πολιτικό κόμμα που θα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε αποδέχεται τις αρχές της κυριαρχίας του νόμου και των ανοικτών πολιτικών και οικονομικών θεσμών, πληρώνει την συνδρομή του, και δεν συμμετέχει ενεργά σε κόμματα που επίσημα απορρίπτουν αυτές τις αρχές. 
Αυτό το διαδικτυακό κόμμα θα είναι ένας ανώνυμος οργανισμός που θα είναι ικανός να παράγει ανώνυμα υλοποιήσιμες προτάσεις συμβατές με τις αρχές.
1.θα επικοινωνεί δεδομένα στους συμμετέχοντες
2. Θα διασυνδέει τους συμμετέχοντες σε πλατφόρμες συζήτησης όπως οι ομάδες στο facebook και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
3. Οι συντονιστές των ομάδων θα εκλέγονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία και οι ομάδες θα παράγουν διαφορετικές υλοποιήσιμες προτάσεις για κάθε τομέα πολιτικής.
Ο κεντρικός συντονιστής του διαδικτυακού κόμματος δεν θα σχετίζεται με τους υποψήφιους για βουλευτές, υπουργούς και πρωθυπουργούς που θα εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Δεν θέλω να σας κουράσω το παραπάνω είναι μια απλή πρόταση θα είχε σημασία αν ενδιαφερόταν κανείς να την υλοποιήσει.
Τα ατομικά μέλη του ALDE στα οποία ανήκω έχουν ένα καταπληκτικό καταστατικό, για το οποίο περιμένουμε έγκριση από το ALDE, για να γίνει ακόμα καλύτερο.
Τα ατομικά μέλη σε όλη την Ευρώπη επεξεργάζονται και προτείνουν διορθώσεις στις προτάσεις του ALDE και μετά την έγκριση του νέου καταστατικού θα μπορούν να υποβάλλουν και προτάσεις.


Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας
ατομικό μέλος του ALDE και μέλος του ποταμιού.

Θα μου επιτρέψετε την δημοσίευση του παραπάνω email στο blog του μανιφέστου. Για να αλλάξει η Ελλάδα και η Ευρώπη απαιτείται διαύγεια χρηματικών ροών και διαύγεια πολιτικού λόγου.

διευθύνσεις του blog και μερικές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι θα τα είχα παρατήσει αν αυτά τα μεγάλα και δύσκολα κείμενα, δεν έπαιρναν like από πολίτες προερχόμενους από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ένα κείμενο του μανιφέστου μπορεί να κοινοποιείται σε 70 διαφορετικές ομάδες και να παίρνει 40 like στο facebook, από διαφορετικούς κάθε φορά πολίτες.
Επίσης σε καταπρόσωπο συζητήσεις με πολλούς και διαφορετικούς πολίτες οι περισσότεροι που μπορούσαν να ακούσουν συμφωνούσαν για το μανιφέστο.
Εσείς θέλετε να ακούσετε? 

Η δεύτερη έκδοση του μανιφέστου σε αναπτυγμένη μορφή βρίσκεται εδώ:
Μία προσέγγιση της εκμετάλλευσης εδώ;
και μερικά πιθανά ενδιαφέροντα κείμενα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου