Ελλάδα και μερικές ιδέες για την ενοποίηση της Ευρώπης
Τα ιστορικά συμβάντα τρέχουν και η Ευρώπη αναζητά το μέλλον της, η νέα κρίσιμη καμπή αφορά τα πτωχευμένα κράτη και τα κράτη υποψήφια για το κοινό νόμισμα.
Τι είναι η Ευρώπη? Η Ευρώπη είναι το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων επί γης και αυτό που την διαφοροποιεί είναι οι ανοιχτοί(incusive) οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί της. Η Ευρώπη μπόρεσε μέσα από την κυριαρχία του νόμου να αξιοποιήσει για το σύνολο της κοινωνίας τον έμφυτο ανταγωνισμό που υπάρχει σε ορισμένους ανθρώπους και να φτάσει σε ανοικτούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς με ελεγχόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Η Ευρώπη μπόρεσε αποδεχόμενη και ρυθμίζοντας τον ανταγωνισμό να κατακτήσει μια συνείδηση που αφορά το σύνολο των πολιτών.
Οι ανοικτοί (inclusive) οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί πρέπει να προστατευθούν και να διαδοθούν στις νέες χώρες. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αν υπάρχει ένα πλαίσιο απλών αρχών που να διασφαλίζει την μετατροπή των κλειστών (extractive) θεσμών σε ανοικτούς όταν μια χώρα έχει σαν νόμισμα το ευρώ.
Χρησιμοποιώ τους ορισμούς των Daron Acemoglou και James A. Robinson "why nations fail" για τον ορισμό των ανοικτών και κλειστών οικονομικών θεσμών. Στην Ελλάδα το extractive μεταφράστηκε "κλειστός" θα διατηρήσω τον όρο με την υπενθύμιση ότι extractive= κλειστός, αποσπαστικός, εκμεταλλευτικός. Στην Ελλάδα το inclusive μεταφράστηκε "ανοιχτός" θα διατηρήσω τον όρο με την υπενθύμιση ότι inclusive= ανοιχτός, περιεκτικός, συμμετοχικός.
Το μανιφέστο προτείνει ένα πλαίσιο αρχών χρησιμοποιώντας την Ελληνική εμπειρία. Οι αρχές που προτείνονται φυσικά δεν είναι πλήρεις, ούτε επεξεργασμένες από μια ομάδα ειδικών, αποτελούν όμως αν και αποσπασματικές ένα πλαίσιο διαλόγου. Φαίνεται ότι ένας τέτοιος διάλογος δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα.
Μερικές αρχές μπορεί να φαίνονται σαν απλά όνειρα, ωστόσο αρκετές δίνουν ρεαλιστικές απαντήσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, αν κάποια αρχή φαίνεται υπερβολική διαβάστε την επόμενη.
Το μανιφέστο γράφτηκε μέσα από το ποτάμι και κατατέθηκε σαν πρόταση που δεν πέρασε προς το παρόν στις 21 θέσεις, θα μπορούσε να περάσει μόνο αν ένα κίνημα πολιτών έσπρωχνε την κοινωνία σε συμμετοχικούς θεσμούς.
Εναλλακτικά αν το ALDE με αποδεχτεί σαν ατομικό μέλος το μανιφέστο κατατίθεται στο ALDE και ελπίζω να συνεισφέρει στην δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης με συμμετοχικούς θεσμούς.
Το μανιφέστο μπορεί να φαίνεται νεοφιλέλευθερο, φιλελεύθερο, αριστερό αναρχικό, άμεσοδημοκρατικό μαζί. Το πιο αστείο είναι ότι το μανιφέστο είναι υλοποιήσιμο σε μεγάλο βαθμό αρκεί να το αποφασίσει η Ευρώπη. Στην πραγματικότητα το μανιφέστο είναι ένα μαθηματικό κείμενο που αναζητά την καθαρή κατανόηση.
Το μανιφέστο είναι αντισυνταγματικό για την Ελλάδα, αλλά αν μια χώρα έχει πτωχεύσει δεν πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες στους θεσμούς της που προστατεύουν την ατομική θέση εργασίας, πιο πολύ και από το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας. Η μονιμότητα των δυ δεν είναι καταστροφικός θεσμός που οδηγεί τους πολίτες στην αδράνεια και την διαφθορά?
Ποιοι είναι οι θεσμοί στην Ελλάδα όπου ψηφίζονται μαϊμού ΚΥΑ
unemployment fund 1 / ταμείο ανεργίας 1
unemployment fund 2 / ταμείο ανεργίας 2
Χρήστος Σταϊκούρας αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, ζητείται παραίτηση
Το μανιφέστο είναι αφιερωμένο στους άφωνους πολίτες και στις εκμεταλλευτικές (extractive) δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Κίνα...
Θα μπορέσουν άραγε κάποτε να γίνουν κάποιες από τις παραπάνω δημοκρατίες συμμετοχικές (inclusive) όπως η Μποτσουάνα ή η Βραζιλία...?
Οι βασικές αρχές που προτείνονται είναι:
Οι εδδ για το 95% των πολιτών κάθε χώρας να αποτελεί τον στόχο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών πολιτικών. Το 5% των ανέργων να προστατεύονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ο παραπάνω στόχος είναι δυναμικός προϋποθέτει μια ανοιχτή αγορά εργασίας για τις θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ανακατεύθυνση χρηματικών ροών (χρ) με σημείο αναφοράς τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (εδδ) για ΚΑΘΕ πολίτη ή οικογένεια. Οι εδδ υπολογίζονται από την Eurostat σε ετήσια βάση και υπόκεινται σε δύο μειωτικούς συντελεστές έναν σχετιζόμενο με το εμπορικό ισοζύγιο και έναν με την εισπραξιμότητα των φόρων.
(gr) 1 μανιφέστο και προτάσεις για μιαν άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη
Η εκχώρηση μόνιμων (μικρών ή μεγάλων) αποδοχών σε δημόσιες θέσεις χωρίς αντικείμενο και αξιολόγηση, για την δημιουργία εικονικών θέσεων εργασίας πρέπει να θεωρείται απάτη που βαραίνει το σύνολο των πολιτών.
Οποιοσδήποτε κρατικός οργανισμός αποσπά πόρους από την κοινωνία με στόχο την αυτοδιατήρησή του μέσω της δημιουργίας εικονικών θέσεων εργασίας είναι ένας εκμεταλλευτικός οργανισμός
Προτιμότερο θα ήταν να συζητηθεί στις κοινωνίες των πολιτών η μείωση των ωρών εργασίας για το σύνολο των πολιτών των ανοιχτών δημοκρατιών, ή ακόμα και η αποανάπτυξη.
Η μεγαλύτερη πηγή εκμετάλλευσης σήμερα είναι η εκχώρηση από δημόσιο ή ιδιωτικές εταιρείες έργου σε τρίτους που το ολοκληρώνουν με μαύρη ή κακοπληρωμένη εργασία, γιαυτό προτείνεται η απαγόρευση της δυνατότητας εκχώρησης έργου σε τρίτους από δημόσιους οργανισμούς που λειτουργούν με εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους (και πτωχευμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που κουρεύτηκε το χρέος τους με χρήματα πολιτών), αν το έργο δεν επιτελείται από εργαζόμενους που αμείβονται τουλάχιστον όσο οι εδδ.
Παράλληλα πρέπει να απαγορεύεται στο δημόσιο και σε πτωχευμένες ή επιδοτούμενες επιχειρήσεις για την ίδια εργασία στον ίδιο οργανισμό να αμείβονται πολίτες με διαφορετικές αποδοχές σχετιζόμενες με το αν ο εργαζόμενος ανήκει στον οργανισμό ή είναι εξωτερικός πχ μόνιμη καθαρίστρια - καθαρίστρια με μπλοκάκι.
Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες..., ο επανασχεδιασμός όλων των οργανισμών με βάση τον σκοπό που επιτελούν, με ακριβή περιγραφή θέσης, αξιολόγησης, και ελεύθερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας για όλους τους πολίτες μέσω ανοιχτών διαγωνισμών.
Οι υπάρχουσες κρατικές δομές έχουν αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσουν πολίτες πελάτες του πολιτικού συστήματος και δεν μπορούν να μεταρρυθμιστούν.
Για την μετάβαση από τους εκμεταλλευτικούς θεσμούς του Ελληνικού κράτους σε συμμετοχικούς όλοι οι οργανισμοί πρέπει να επανασχεδιαστούν (μετά την συγκατάθεση των πολιτών μέσω δημοψηφισμάτων) και προτείνονται:
α) Δημιουργία και ανάπτυξη πρότυπων οργανισμών σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων.
β) Δημιουργία και ανάπτυξη αυτόνομων οργανισμών διεκπεραίωσης σκοπών όπως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που δημιουργήθηκε από την τρόικα, και στελεχώθηκε από τον Χάρη Θεοχάρη (ο Χάρης παραιτήθηκε!), ή τη νέα Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης που δημιουργήθηκε από την Μαρία Σταυροπούλου.
Τέτοιοι αυτόνομοι οργανισμοί μπορούν να δημιουργηθούν για κάθε ανάγκη παρακάμπτοντας την υπάρχουσα δημόσια διοίκηση. Για παράδειγμα ένας αυτόνομος οργανισμός υποστήριξης και ελέγχου της ιχθυοκαλλιέργειας.
γ) Επανασχεδίαση μεγάλων οργανισμών από managers με σκοπό οι οργανισμοί να υπηρετούν τον σκοπό της ύπαρξής τους με σύγχρονα λογισμικά διοίκησης και ένταξη των υπαρχόντων δομών στον σχεδιασμό. Στελέχωση με ανοικτούς διαγωνισμούς, προϋποθέσεις κάθε θέσης, καθήκοντα, αποδοχές, απρόσωπη αξιολόγηση.
δ) Διασύνδεση των αυτόνομων οργανισμών σκοπού και πρότυπων οργανισμών μέσω e-goverment και πληροφορικών συστημάτων
Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού αυτόνομου οργανισμού Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)
Για τον ιδιωτικό τομέα προτείνεται η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, που θα λειτουργεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και θα πιστοποιεί (και ελέγχει) τις εταιρείες που εθελοντικά αποδέχονται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με τις εδδ ακόμα και αν είναι εξωτερικοί συνεργάτες.
"...Δημιουργία
ενός Ευρωπαϊκού αυτόνομου οργανισμού
ΓΓΠΣ που θα υποστηρίζει την δημιουργία
τοπικών κρατικών ΓΓΠΣ και την διασύνδεσή
τους.
Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι πρότυποι, περισσότερο υπόθεση κομπιουτεράδων και λιγότερο γραφειοκρατών.
Οι οργανισμοί αυτοί θα είναι ο μεγάλος αδελφός του χρήματος για τις χώρες εισόδου στο ευρώ και τις χρεωμένες.
Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι ουδέτεροι και αυτόνομοι. Διασυνδέουν και κοινοποιούν πληροφορία σε όλες τις αρχές τοπικές και ευρωπαϊκές και σε κάθε πολίτη.
Αυτοί οι οργανισμοί θα είναι σε θέση να υλοποιούν τους νόμους των κοινοβουλίων σήμερα και τους νόμους μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αύριο...
Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι πρότυποι, περισσότερο υπόθεση κομπιουτεράδων και λιγότερο γραφειοκρατών.
Οι οργανισμοί αυτοί θα είναι ο μεγάλος αδελφός του χρήματος για τις χώρες εισόδου στο ευρώ και τις χρεωμένες.
Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι ουδέτεροι και αυτόνομοι. Διασυνδέουν και κοινοποιούν πληροφορία σε όλες τις αρχές τοπικές και ευρωπαϊκές και σε κάθε πολίτη.
Αυτοί οι οργανισμοί θα είναι σε θέση να υλοποιούν τους νόμους των κοινοβουλίων σήμερα και τους νόμους μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αύριο...
... η
δημιουργία δύο νέων ανεξάρτητων αρχών
σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και
σε τοπικό και η διασύνδεσή τους.
Η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει μια αρχή πιστοποίησης (ή ελέγχου πιστοποίησης) επιχειρήσεων που καλύπτουν εθελοντικά τις εεδ+ασφάλιση ακόμα και για το outsourcing. Οι πιστοποιήσεις από ιδιωτικές εταιρείες κρίνονται ανεπαρκείς.
Η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει μια αρχή πιστοποίησης (ή ελέγχου πιστοποίησης) επιχειρήσεων που καλύπτουν εθελοντικά τις εεδ+ασφάλιση ακόμα και για το outsourcing. Οι πιστοποιήσεις από ιδιωτικές εταιρείες κρίνονται ανεπαρκείς.
Παρόμοια
αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλες
οι ανεξάρτητες ευρωπαϊκές αρχές, οι δύο
νέες και οι υπάρχουσες, λειτουργούν
τοπικά και κεντρικά και διασυνδέονται
μεταξύ τους. Όπως και για τον ΓΓΠΣ οι
αρχές προτείνονται από τα κράτη αλλά
θα πρέπει να εγκρίνονται και από τις
κεντρικές ευρωπαϊκές αρχές."
(gr) 2 μανιφέστο the dream / το όνειρο
"... Η διακυβέρνηση πρέπει να προσαρμόζει τις ανάγκες της, ώστε να μην ξεφεύγει από τα όρια δανεισμού και ελλείμματος που επιβάλλουν οι συνθήκες της ΕΕ (αφού βέβαια το χρέος της γίνει βιώσιμο)...
... Κάθε πολίτης που έχει εισοδήματα μεγαλύτερα από τις οικογενειακές (εδδ+δσ) συνεισφέρει στην φορολογία..."
taxation / φορολογία
Οι νέοι managers θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις χρεωμένες εταιρείες ώστε να γίνουν βιώσιμες να παράγουν κέρδος και να διατηρούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας αμειβόμενες με τις εδδ ακόμα και για τα εξωτερικά συνεργεία.
Οι νέοι managers πρέπει να υποστηριχθούν και να ελεγχθούν από αυτόνομους κρατικούς οργανισμούς διευθέτησης νομικών ασαφειών και παράκαμψης της γραφειοκρατίας.
Οι νέοι managers πρέπει να είναι ικανοί να δημιουργήσουν σεμινάρια για τις υπάρχουσες θέσεις μόνοι τους ή σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ.
Όλες οι προσλήψεις με ανοιχτούς διαγωνισμούς χωρίς δυνατότητα εμπλοκής πολιτικών
Παράλληλα βέβαια προαπαιτούμενο της βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η ψήφιση ενός νέου πτωχευτικού και εταιρικού δικαίου.
Ο Mario οφείλει στους Έλληνες την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κομμάτων με δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να είχε δείξει ο Mario στις υπερχρεωμένες εταιρείες ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.
Plan for aquaculture / Σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες (1)
aquaculture / ιχθυοκαλλιέργειες (2) γράμμα στο ΤΧΣ / letter to HFSF
aquaculture / ιχθυοκαλλιέργειες (3) γράμμα στο ΤΧΣ / letter to HFSF, Δικτύου Άμεσης Παρακολούθησης Ιχθυοαποθεμάτων
aquaculture / ιχθυοκαλλιέργειες (4) γράμμα στην Akvaplan niva / letter to Akvaplan niva
η ανακατεύθυνση χρηματικών ροών σαν μέσο αλλαγής πραγματικότητας
Ελλάδα μια προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας
Ένα κείμενο που ήθελα να επικοινωνήσω στους Daron Acemoglou και James A. Robinson αλλά δεν είχα το χρόνο να το διορθώσω, ούτε βρέθηκε εθελοντής να βοηθήσει στη μετάφραση
"why the nations fail" Greece by dimitris
Επειδή οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν αλλαγή ζωής για εκατομμύρια πολίτες μόνο οι ίδιοι οι πολίτες μετά από καθαρή κατανόηση μπορούν να τις αποδεχτούν ή να τις απορρίψουν μέσω δημοψηφισμάτων.
Εναλλακτικά οι αρχές δημιουργούνται από την Ευρώπη και ζητούνται να ψηφιστούν από τους πολίτες που επιθυμούν οι χώρες τους να συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.
Όλα τα κείμενα γράφτηκαν από μένα ακολουθώντας το γίγνεσθαι και γιαυτό είναι αποσπασματικά. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και χρόνος μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα. Προς το παρόν δεν έχω πολύ διαθέσιμο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου