by dimitris

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

(1) Εκμετάλλευση exploitation

Βαράσοβα όρος - Varasova mountain

Εκμετάλλευση exploitation
Είχα την τύχη να έχω εμπειρία απασχόλησης από διαφορετικούς κόσμους, για διαφορετικούς λόγους, με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους.
Κοιτάζω σήμερα τη σχέση απασχόλησης και διαθεσίμου χρόνου, με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (εδδ) και μου φαίνεται σημείο κλειδί για την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών στον δυτικό πολιτισμό.
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/18319
Κάθε απασχόληση που δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει τις εδδ σε φέρνει υποταγμένο στην προστασία κάποιου άλλου, πρώτα στην οικογένεια σου και μετά στον φασισμό αν δεν έχεις τις σωστές αντιδράσεις.
Αυτό μπορεί να μην είναι κατανοητό από ανθρώπους που έχουν εισοδήματα, αρκετά πάνω από το εδδ.
Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιστρέψει μόνοι τους ή με την οικογένεια τους, στην οικογένεια των γονιών τους από ανάγκη.
Πάνω από τον μισό πληθυσμό των πολιτών ζουν με εισοδήματα που δεν καλύπτουν τις εδδ+δαπάνες στέγης+ ασφάλιση

Ορισμός Εκμετάλλευση expoitation
The action or fact of treating someone unfairly in order to benefit from their work: the exploitation of migrant workers
Η δράση ή το γεγονός της μεταχείρισης κάποιων άδικα, με σκοπό να επωφεληθείς από την εργασία τους: η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων.
http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/exploitation
1 Εκμετάλλευση είναι να διαθέτει ένας πολίτης εύλογο χρόνο και εύλογη προσπάθεια για αποδοχές που δεν μπορούν να καλύψουν τις εδδ+δαπάνες στέγασης+ασφάλιση (αυτά που του χρειάζονται να ζήσει αξιοπρεπώς),
2 Εκμετάλλευση είναι να απολαμβάνει ένας πολίτης αποδοχές που υπερκαλύπτουν τις εδδ+δαπάνες στέγασης+ασφάλιση διαθέτοντας λιγότερο χρόνο και λιγότερη ή καθόλου προσπάθεια, από αυτή που απαιτεί η θέση του (αν απαιτεί).
3 Εκμετάλλευση είναι ένας πολίτης να αμείβεται αποδοχές λιγότερες από όσο αξίζει.
4 Εκμετάλλευση είναι όταν στον ίδιο οργανισμό δημόσιο ή ιδιωτικό οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε μόνιμους ή παλιούς (insiders) και σε συμβασιούχους ή νέους (outsiders). Οι insiders απολαμβάνουν σε σχέση με τους outsiders για την ίδια εργασία μεγαλύτερες αποδοχές, υπερβολικά δικαιώματα και καλή σύνταξη σε μικρή ηλικία.
Ο φορέας της εκμετάλλευσης μπορεί να είναι ένα άτομο, μια συντεχνία, το Ελληνικό κράτος, ή το κεφάλαιο.
Ποιος είναι ο εκμεταλλευτής και ποιος ο εκμεταλλευόμενος?
Το Ελληνικό κράτος είναι ο δημιουργός και συντηρητής της εκμετάλλευσης στην Ελλάδα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
1 Προστατεύει τα δικαιώματα των μονίμων (insiders) και εκμεταλλεύεται τους συμβασιούχους outsiders που αναλαμβάνουν άμεσα ή έμμεσα να εκτελούν εργασίες για λογαριασμό του.
2 Εξασφαλίζει μεγαλύτερες συντάξεις σε μικρή ηλικία στους insiders, σε αντίθεση με τους outsiders, δημιουργώντας πολίτες δυο κατηγοριών.
3 Φορολογεί πολίτες με εισοδήματα που δεν καλύπτουν τις εεδ+δαπάνες στέγασης
4 Νομιμοποιεί μισθούς σκλαβιάς στον ιδιωτικό τομέα.
5 Επιδοτεί εταιρείες και επιχειρήσεις που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση
6 Χρησιμοποιεί πόρους της Ευρωπαϊκής ένωσης για να δημιουργεί απομιμήσεις θέσεων εργασίας, με αποδοχές που δεν καλύπτουν τις εδδ+δαπάνες στέγασης και απομίμηση ασφάλειας, αφού πολλοί μισθωτοί γίνονται εργαζόμενοι με μπλοκάκι (ασφάλιση ΟΑΕΕ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου